luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Video. Fabrică de țigări de contrabandă, în Dolj

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, în Dolj și Olt, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 19 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, contrafacerea unei mărci și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, concurență neloială şi spălare de bani.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2018 și până în prezent, pe teritoriul României, a fost constituit și a acționat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, moldoveni și ucraineni, în scopul obținerii ilicite de importante beneficii financiare”, potrivit comunicatului DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, în cursul anului 2019, în județul Dolj, inculpații au pus în funcțiune o fabrică clandestină de producere și ambalare de țigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenți economici autorizați în acest sens și aparținând legitim acestora, precum și a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ulterior, țigaretele au fost puse în circulație, prin diverse persoane, pe piața internă și în spațiul U.E., fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activitățile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislației fiscale și comerciale.

Totodată, s-a stabilit faptul că, materia primă și materialele necesare fabricării țigaretelor au  fost procurate de la societăți de profil din Bulgaria și introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte țări ale U.E.

La percheziții, au fost ridicate aproximativ 50 de tone de tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunțit și uscat tutun, o tiparniță, materiale și materii prime folosite în procesul de producție, asamblare și ambalare a țigaretelor, respectiv foițe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de țigarete.

De asemenea, au fost ridicate un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 2 ansamble auto formate din cap tractor și semiremorcă, o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului și a materialelor necesare prelucrării acestuia) și 5 autovehicule.

Au fost depistați și 4 muncitori de naționalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producție a țigaretelor.

Potrivit procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală s-a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 3 inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor I.G.P.R.- Institutul Național de Criminalistică, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Craiova, precum și de sprijinul A.N.A.F. – Direcția Generală a Vămilor și al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Politica