sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Paguba RAADPFL, reclamată în Consiliul Local Craiova

Bugetul de venituri și cheltuieli RAADPFL Craiova, atacat de consilierii PNL-USR-PLUS

Pierderile financiare și cheltuielile nejustificate de la Regia de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova au fost criticate în ședința de joi a Consiliului Local. Nu de putere, ci de opoziție. Consilierii de dreapta spun că locuitorii orașului sunt nevoiți să plătească sume enorme pentru un management defectuos.

Consilierii locali au avut de votat două proiecte care au vizat aprobarea situaţiilor financiare anuale ale Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, aferente anului 2020, respectiv aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli ale societății, pe anul 2021.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilierii de dreapta au atras atenția asupra mai multor probleme din regia preocupată de principalele domenii de activitate din Bănie, plecând de la sistematizarea circulației și până la administrarea cimitirelor.

Mai mult, opoziția din Consiliul Local și-a exprimat obiecțiile cu privire la mărirea salariilor în rândul directorilor Regiei.

Bonusuri de milioane

Primul care a luat cuvântul în acest sens a fost consilierul liberal Marian Vasile, curios să afle cum sunt gestionați banii de la nivelul regiei, având în vedere pierderile înregistrate și, totodată, indignat de propunerea creșterii salariilor celor din conducerea RAADPFL, pe care o consideră inutilă.

„Noi nu putem gira aceste situații financiare de pe anul 2020, având în vedere pierderea banului public, de aproape 2 milioane de lei, din care ni se justifică doar o sumă de aproximativ 600.000 de lei, invocându-se pandemia și situațiile de la Sala Polivalentă și Centrul Multifuncțional. În rest, nimic nu se justifică.

În schimb, ce am putut observa în aceste situații financiare au fost sumele enorme pe care craiovenii le plătesc pentru conducerea acestei societăți, pentru un management defectuos și risipitor al banului public. Avem cheltuieli aferente contractului de mandat ale persoanelor din conducere de 1.372.000 lei pe an pentru o conducere incompetentă.

Profit să vorbesc și pentru punctul în care ni se propune să votăm creșterea de la 1.300.000 la 1.400.000 a acestor sume. Avem, pe anul 2020, bonusuri de peste 3 milioane de lei și ni se propune creșterea acestora pentru 2021, în situația în care Primăria Craiova este un client plătitor al acestei societăți, care nu reușește să genereze profit. Nu lucrează pentru terți, nu dezvoltă pepinieră și nici nu este o societate performantă care să ne aducă bani nu să ne scoată din buzunare.

Aș mai întreba, pentru că nu sunt defalcate în acest proiect, care sunt salariile directoriilor de la RAADPFL, să afle și craiovenii câte sute de milioane de încasează de o societate cu pierderi. Totodată, aș vrea să știu ce s-a întâmplat în instanță cu raportul ANAF și cu sumele pe care trebuie sau nu ca RAADPFL să le dea înapoi”, este de părere Marian Vasile, consilier local din partea Partidului Național Liberal.

La rândul său, Cezar Drăgoescu (USR-PLUS) a solicitat răspunsuri și soluții cu privire la imposibilitatea autofinanțării Sălii Polivalente și Centrului Multifuncțional, instituții care au ieșit pe pierdere nu numai anul trecut, ci și în 2019, când nu era pandemie.

„Eu am analizat puțin mai bine din punct de vedere financiar situația și într-adevăr, în 2020, în contextul pandemiei, Sala Polivalentă și Centrul Multifuncțional au înregistrat o pierdere cumulată de aproximativ 2 milioane de lei, dar asta nu înseamnă că doar în 2020 s-a întâmplat asta. Și în 2019, din păcate, aceste instituții nu s-au putut autofinanța și au înregistrat pierderi de aproximativ 1 milion de lei. Aici trebuie clar găsite soluții de optimizare, astfel încât instituțiile să se poată autofinanța.

În altă ordine de idei, voiam să întreb de ce nu s-au luat măsuri în 2020 privind trimiterea angajaților Sălii Polivalente și Centrului Multifuncțional în șomaj tehnic, pentru că nu s-au putut organiza evenimente cu spectatori și astfel nu se mai înregistra aceasta pierdere pe care o vom plăti noi, craiovenii”, potrivit consilierului USR-PLUS, Cezar Drăgoescu.

Viceprimarul Aurelia Filip, fostul director general al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, a precizat:

„Activitățile închise pe timpul pandemiei nu au fost decât cele din Sala Polivalentă și Centrul Multifuncțional. În ceea ce privește întreținerea locurilor de joacă, ele au fost închise din cauza stării de alertă și nu numai că nu au fost folosite de copii, dar nici nu era justificat să plătești întreținerea lor. De aici vine o pierdere pe Secția de mobilier urban, care nu a înregistrat până acum pierderi. Nu am avut ce repara, deci nu aveai justificare să intri în locurile de joacă. RAADPFL gestionează și toate bazele sportive deținute de Primăria Craiova, din care pe perioada de vară veneau încasări foarte mari – vorbesc în special de terenurile de sport din Parcul Tineretului, unde se încasau destule sume. A fost oprită și toate activitatea de agrement și vorbim și de bărcile din Parc, de unde profitul Regiei era în general de 1 miliard pe an.

De asemenea, la Sala Polivalentă, salariații au intrat o lună și jumătate în șomaj tehnic. Dar după cum știți, Sala Polivalentă este administrată de RAADPFL și folosită de SCM Craiova. Antrenamentele nu au fost stopate niciodată, iar echipele clubului Primăriei și-au desfășurat activitatea în mod continuu, iar meciurile au avut loc, dar fără spectatori, de unde veneau bani și din bilete, care nu erau foarte mari. Cele mai mari încasări veneau din spectacole.

RAADPFL este o regie care este secționată pe secții, cu atât de multe direcții aflate în subordinea ei. Acum a dispărut și un post de director, pentru că s-a încheiat proiectul european care prevedea un director la Centrul Multifuncțional și au scăzut aceste sume”.

Salariile, stabilite de o firmă

Aurelia Filip a vorbit și despre salariile personalului din conducerea RAADPFL.

„Salariile directorilor Regiei nu sunt stabilite de Primărie sau de Consiliu Local, ci de o firmă specializată de recrutare pe Ordonanța 109/2011. Nu a votat cineva salariile, ci au fost stabilite de o firmă. Potrivit firmei specializate, ai dreptul la maximul șase salarii medii pe ramură, RAADPFL fiind încadrată pe ramura de creștere plante și agricultură. Dat fiind faptul că nu este doar o instituție care conduce zonele verzi, ci are foarte multe domenii, se ia în comparație cu alte unități similare din țară. La noi sunt toate domeniile comasate într-o singură regie și dacă legea ar fi permis, vă spun că ar fi primit salarii mai mari, dar ramura în care directorii sunt încadrați, cea de agricultură, atât permite.

Pe vremea mea, cele șase salarii însemnau 9.000 lei luați în mână, așa cum este și acum”, a completat Aurelia Filip.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat, la rândul său:

„Eu spun de ani de zile că nu este în regulă această Ordonanță 109. Nici în momentul în care am fost în Parlamentul României, din cauza opoziției, nu am reușit să o amânăm. Nu este normal ca o regie sau o societate comercială, cu capital de stat până la urmă, care aparține municipalității, să beneficieze de alte drepturi salariale în afară de cele stabilite de Consiliul Local.  Din păcate, așa este legea. Dacă ne unim cu toții, poate înțelege cineva că ea trebuie modificată”, a precizat primarul Craiovei.

Ultima completare a venit din partea consilierului Lucian Săuleanu, singurul care a deschis subiectul privind procesul RAADPFL și sumele de bani restituite Primăriei, aducând clarificări în acest sens.

„Aș vrea să adaug câteva lucruri despre litigiul în cauză, pentru că l-am avut în vizor și l-am urmărit cu interes juridic și voiam să adaug câteva clarificări.

În primul rând, nu sunt niște sume de bani pierdute de craioveni, pentru că relația era între RAADPFL și Primărie. Organul de control a dispus restituirea sumei către Primărie, ceea ce s-a și întâmplat din câte am observat.

Problema de fond nu este o culpă și îmi permit să spun asta pentru că am văzut Hotărârile de la vremea respectivă și acolo era problema unor normative greșite. Mai precis, modul în care se calcula factura respectivă de la RAADPFL pentru serviciile prestate și încărcate către Primărie. Erau două moduri diferite de calcul. S-a mers pe Codul Muncii, pe Articolul 129 și 130 care stabilesc cum se calculează norma de muncă și așa apar niște diferențe.

Eu am urmărit acest proces să văd dacă a fost o culpă a administrației sau a RAADPFL. Au fost niște chestiuni care  înțeleg că s-au rezolvat, iar banii nu s-au pierdut, ci s-au recuperat, continuându-se activitatea”, a conchis Lucian Săuleanu, consilier local USR-PLUS.

În ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli ale regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), din analiza situaţiilor financiare prezentate, rezultă că societatea a realizat în anul 2020 venituri totale în valoare de 42.031.766 lei, iar cheltuielile aferente anului 2020 au fost de 43.738.493 lei, înregistrând o pierdere de 1.706.727 lei.

Politica