Un opozant al regimului Lukașenko, arestat pe aeroport după ce avionul a fost interceptat de aviația militară belarusă și forțat să aterizeze la Minsk

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Un jurnalist din Belarus, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk, după ce un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, a fost redirecționat către capitala Belarusului.

MAE a anunțat, într-un comunicat, că nu se afla niciun român la bordul aeronavei interceptate de Belarus. Instituția cataloghează incidentul „ca fiind unul deosebit de grav” și anunță „necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”.

În același comunicat, MAE anunță că ambasadorul belarus la București a fost convocat la sediul instituției.

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost deturnat din cauza unei ameninţări cu bombă.

Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări, scrie digi24.ro Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeronava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, care este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Tânărul Roman Protasevici este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială. 

În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”. 

Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste. 

Protasevici riscă  acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Ministrul de interne din Belarus a confirmat arestarea opozantului, potrivit agenției TASS. „Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, a fost reținut pe aeroportul din Minsk”, a anunțat departamentul pentru crimă organizată și corupție al Ministerului de Interne din Belarus. 

Oficialii aeroportului din Minsk susțin că au primit o amenințare telefonică în care erau anunțați că este o bombă la bord. Au transmis informația piloților, iar avionul a aterizat în siguranță. În urma verificărilor, la bord n-au fost găsiți explozibili și avionul a putut apoi decola. Aceasta este versiunea transmisă de autoritățile aeroportuare din Belarus.

Autoritățile europene pregătesc sancțiuni pentru Belarus astfel încât să se asigure că un astfel de eveniment, pus în categoria teorismului de stat de mulți lideri europeni, nu se va mai repeta vreodată. Sunt deja multe reacții internaționale, șefi de stat care califică drept inaceptabilă această situație și cer o reacție dură.

De la alegerile din august 2020, Aleksandr Lukashenko, care a condus Belarusul din 1994 și este considerat „ultimul dictator al Europei”, a reprimat orice opoziție politică sau voce critică din societate. Mii de persoane au fost arestate, bătute și chiar torturate în urma protestelor care au scos sute de mii de oameni în stradă, în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

Liderii opoziției a fost rând pe rând arestați sau forțați să părăsească țara. Același lucru l-au făcut și Svetlana Tihanovskaia și Veronika Țepkalo, două dintre femeile care au dus o campanie de succes împotriva lui Aleksandr Lukașenko, scrie libertatea.ro

Maria Kolesnikova, a treia membră a campaniei, este reținută de autoritățile de la Minsk și nimeni nu știe deocamdată nimic despre soarta ei. Violența autorităților în înăbușirea protestelor a dus la moartea mai multor oameni, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că există dovezi de folosire a torturii împotriva celor arestați.

Foto: EPA


Distribuie acest articol