Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Olt (DSVSA) au anunțat că la ora actuală nu mai există niciun focar de pestă porcină africană confirmată la porcii domestici.
Au fost înlăturate ultimele focare la gospodăriile din județ, însă au rămas focarele de pestă porcină în rândul porcilor mistreți.
„În data de 23.03.2021 a fost stins focarul din localitatea Bîrza, în data de 09.04.2021 focarul din localitatea Oporelu, iar în data de 14.05.2021, focarele din localitățile Studina, Rotunda şi Bucinişu.
Sunt active focarele de pestă porcină africană confirmate la porcii mistreți de pe fondurile cinegetice 1 Dobroteasa, 4 Seaca și 14 Strejeşti.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se arată într-un comunicat emis de DSVSA Olt.
Chiar dacă nu există riscul de infectări în rândul oamenilor, aceștia trebuie să fie prudenți privind limitarea răspândirii bolii.
„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație .
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au mai transmis reprezentanții DSVSA Olt.
Instituția va informa periodic publicul din județ cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.