10 dintre infectările COVID confirmate în România la cetățeni indieni sunt cu una dintre variantele care au generat situația actuală din India, respectiv B.1.617.2, care a fost catalogată de Marea Britanie în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC).
Informația a fost confirmată de Institutul Național de Sănătate Publică care argumentează că până acum a susținut că respectivele cazuri sunt cu o variantă care „diferă de cea care a stat la baza situației epidemiologice din India”, pe baza informațiilor existente la momentul respectiv.
„La momentul respectiv, pe baza informațiilor existente, varianta B.1.617.2 a fost considerată mai puțin agresiva, având în vedere ca are doar una din cele 2 mutații prezente la varianta indiana B.1.617.1 și care generase o creștere a numărului de cazuri în India. Detalii noi au apărut în documentul ECDC din 11 mai 2021, din care a publicat și INSP extrasul mentionat”, se arată în răspunsul transmis joi de INSP la întrebările G4Media.ro.
Miercuri, 12 mai, G4Media.ro a transmis o solicitare către INSP în legătură cu respectivele cazuri, după ce, în data de 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat varianta B.1.617.2 drept variantă care determină îngrijorare (VOC), iar în 11 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document potrivit căruia varianta B.1.617.2 este dominantă în India de la mijlocul lunii aprilie, iar România este printre țările care au comunicat către ECDC, până la data de 10 mai, confirmarea unui caz cu această variantă.
„B.1.617.2 a apărut ca varianta dominantă care circulă în India de o perioadă de opt săptămâni în care numărul cazurilor și al deceselor SARS-CoV-2 au crescut dramatic în contextul adunărilor mari, al relaxării măsurilor non-farmaceutice și al ratei de acoperire vaccinală redusă”, se arată în documentul ECDC.