miercuri, ianuarie 8, 2025

Ultima ora

Sport

De ce ajunge un copil să ucidă un animal. Explicația psihologică

Un caz terifiant a avut loc zilele trecute într-o localitate doljeană. Un copii de 9 ani ar fi fost filmat chiar de părinți în timp ce schingiuia un câine, legat de o sfoară, care, în cele din urmă a murit. Cazul nu este primul de acest gen din țară, nici măcar din Dolj și aduce, din nou, în atenție o mare problemă: lipsa educației, „omul primitiv” care mâine poate ucide un om. Psihologii atrag atenția asupra importanței intervenției comunității în astfel de cazuri.

Întâmplarea din data de 3 mai, petrecută în Ciupercenii Vechi, sat din apropierea orașului Calafat, a ajuns în atenția publică după ce videoclipul a fost postat pe rețelele sociale.

Alături de copil s-ar fi aflat și fratele său mai mare, fascinat de ceea ce vede.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clipul a fost văzut de președinta Asociației pentru Protecția Animalelor Măriuța, care a sesizat imediat poliția.

„Cățelul a fost ucis în bătaie de doi copii de circa 9,10 ani. Provin dintr-o familie care aparent, pare o familie normală. Să nu uităm că aparențele înșală iar normalitatea de foarte multe ori ascunde monștrii.

Fapta s-a petrecut nu în casa unde locuiesc ci într o altă casă pe care au cumpărat o de curând. De aici deduc singură că cei doi frați minori nu ar fi avut ce să caute acolo singuri”, a transmis reprezentanta Asociației într-un mesaj pe Facebook.

Polițiștilor le-a fost prezentată filmarea tulburătoare, continuând verificările în acest sens.

„În ziua de 3 mai poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Calafat au fost sesizaţi de o femeie de 53 de ani, președintele unei asociații pentru protecția animalelor despre faptul că a intrat în posesia unei filmări în care o persoană lovea un câine.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că un minor, din Calafat, sat Ciupercenii Vechi, ar fi lovit câinele respectiv cu o bâtă. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănire sau schingiuire a animalelor, urmând a se propune soluție legală prin unitatea de parchet competentă”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Dolj.

„Copilul de azi este delincventul de mâine”

În timp ce forțele de ordine cercetează din punct de vedere legal evenimentul cu pricina, am discutat și cu un psiholog despre cazul copilului.

Plăcerea cu care acesta lovește câinele, precum și motivația de a-l ucide provin, din perspectiva psihologului clinician Mihail Jianu, de la părinți. Potrivit specialistului, minorul a preluat modelul văzut în familie, acolo unde agresivitatea este un fapt obișnuit, iar educația lipsește cu desăvârșire.

„Vorbim despre educația sau lipsa de educație din familie, dar și despre gradul de violență din filme sau jocuri, pe care copiii le văd. Acolo, lumea se bate, se împușcă și li se pare normal să facă și ei; din lumea virtuală transferă pe pisici sau câini asta.

Spune-mi ce grad de inteligență au părinții încât li se pare normal să bați calul, câinele sau alte animale. Nu este primul caz de acest gen oricum. La țară, nu avem de-a face cu vârsta – li se pare normal părinților să taie găina și cel mic să vadă sau să fie pus la treabă. Vorbim despre omul needucat, primitiv, care asta face, se bate. Încă se mai păstrează niște obiceiuri și tradiții vechi de acest gen.

Copilul de azi este delincventul de mâine. Vorbim despre delincvența juvenilă și apoi direct despre agresivitate. O să vadă cum se bat oamenii și o să i se pară interesant, o să vadă că are puterea unui pumn sau poartă obiecte periculoase la el – o să i se pară ceva normal pentru că asta a văzut acasă sau a fost lăsat să vadă.

S-a filmat și postat pentru că a vrut să fie în pas cu lumea, nu au cum altcumva să fie remarcați”, a explicat, pentru „Jurnalul Olteniei”, Mihail Jianu.

Prevenirea unor comportamente de acest gen ține atât de familie, cât și de comunitate, susține psihologul. Nu este de ajuns doar să amendezi familia responsabilă, ci să faci terapie cu agresorul, să-l educi –  lucru de care ar trebui să se ocupe întreaga comunitate.

„Din perspectivă psihologică, pe lângă o amendă usturătoare pentru familie, trebuie implicată comunitatea din acel sat de lângă Calafat – de la primar, școlară și până la preot. Oamenilor nu le pasă și nu pun accent pe educația acelui copil. Mâine – poimâine îl iau la muncă și o să uite. Nu se ocupă nimeni de educația sau de emoțiile lui.

Da, azi omoară un câine și mâine poate să omoare un om, așa se începe; de la o găină, tăiată alături de tatăl care îndeamnă copilul să bea un pahar de bere și să se uite la el cum taie gâina și apoi escaladează și bate calul că i se pare ok. Omoară câinele sau pisica și trece pragul agresivității încât îți dă în cap.

Trebuie implicată comunitatea, școala și părinții pentru a preveni astfel de comportamente. Totul pleacă de la o educație consecventă, nu de la dojenirea copilului. Și pleacă foarte multe chestii de la modele – dacă vede la părinți țipete, urlete și bătaie, asta face și el. În familie vede tot și asta vrea să facă și copilul, să atragă atenția, să fie validat și apreciat de societate.

Oricum nu cred că a vorbit nimeni cu acel copil din punct de vedere psihologic, nu l-a analizat nimeni să vadă ce nevoi are”, a completat psihologul Mihail Jianu.

Politica