luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Comisarul Gărzii Naționale de Mediu vrea să scape Doljul de deșeuri: „Sunt soluții”

Comisarul Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor din județul Dolj, unde a transmis câteva recomandări pentru reducerea poluării. Nicușor Roșca, prefectul de Dolj, are încredere că Octavian Berceanu va face ca problemele legate de deșeurile din județ să fie diminuate.

„La instituția prefectului a avut loc și o ședință informală, în care au fost discutate măsurile ce trebuie luate pentru a diminua acest fenomen, care nu ne încântă deloc. Eu sunt mâhnit de acele imagini cu deșeuri și cu gropi ilegale, care există la noi în județ. Am încredere în domnul comisar. Să sperăm că, peste ceva timp, și în Dolj să fie ca în București. Totul trebuie să plece de la noi, ca cetățeni, ca instituții, de la mic la mare. Interesul este al tuturor”, a spus  Nicușor Roșca.

Octavian Berceanu s-a declarat impresionat de implicarea doljenilor în problemele legate de mediu. Comisarul și-a cerut scuze public pentru situația din județ și pentru faptul că Garda de Mediu Dolj nu a fost așa cum el își dorește, adică proactivă. Totodată, au fost identificați și câțiva poluatori olfactivi pe raza județului Dolj, pe care Octavian Berceanu și echipa lui vor încerca să-i reducă prin metode aplicate și în Capitală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am fost profund sensibilizat să observ faptul că un număr foarte mare de sesizări au venit din rândul cetățenilor din Dolj, în mod special din Craiova. Sesizările din Craiova ajung să cântărească atât cât cele din București. Asta înseamnă că avem o populație foarte implicată pe zona de mediu, cu așteptări foarte mari. Modelul aplicat pe București, la care am căzut de acord și cu domul Prefect și cu celelalte autorități locale, a avut succes pentru că am mers pe prevenție. Nu mereu amenzile au dat rezultate, dar am găsit foarte multă deschidere aici și am reușit să ne focalizăm pe câteva elemente care ar avea efecte pe termen mediu și lung, dar și scurt. De exemplu, pe ceea ce privește calitatea aerului avem câteva zone destul de poluate în Dolj, în mod special în Craiova. Avem câțiva poluatori olfactivi, cum ar fi depozitul de deșeuri, incendierile, pe care le-am văzut în teren. Am mers acolo și sunt soluții. Am găsit un parteneriat cu Jandarmeria, cu Poliția, cu Prefectura, cu APM și încercăm să aplicăm aceleași metode pe care le-am aplicat în București și Ilfov, pentru soluționarea problemelor de aici. Vom fi în teren cât de mult. Vom avea acțiuni directe în teren. Voi face ca Garda de Mediu Dolj să fie proactivă și nu reactivă, cum a fost până acum, din păcate, și îmi cer scuze în fața oamenilor din Craiova și din județul Dolj. În mod oficial, îmi cer scuze, pentru că această Gardă de Mediu nu a fost proactivă, ceea ce se va schimba din săptămânile viitoare. Tot în săptămânile viitoare vom avea niște controale destul de puternice în județ, ca să vedem unde se depozitează și se arde ilegal, ce soluții găsim astfel încât să oferim soluții cetățenilor. Încă un punct pe care eu îl găsesc îmbucurător este faptul că am făcut un plan de acțiune cu instituțiile statului și vor acționa pe teritoriul județului cu patrule în teren. Aștept reacții din partea cetățenilor reacții și sesizări”, a transmis Comisarul Gărzii Naționale de Mediu

Octavian Berceanu susține că o echipă de control se va deplasa la Dolj pentru a verifica situația. Mai mult decât atât, Comisarul Gărzii Naționale de Mediu spune că deja există o strategie de remediere a situației, dar și că incompetența autorităților locale nu va fi trecută cu vederea.

„Eu reprezint Garda de Mediu în acest context, drept pentru care îmi cer scuze vis a vis de ceea ce s-a întâmplat cu Garda de Mediu la Dolj și voi fi aici prezent, ca să reparăm. Vor veni colegii mei care vor face un control și pe activitatea Gărzii de Mediu și vom trage niște concluzii. Problemele din Dolj sunt similare cu cele din București. Ne trebuie o strategie, nu putem lucra haotic, sub presiunea momentului. Există o strategie care nu e a noastră, e strategia oricărei instituții care vrea să micșoreze impactul negativ al unor probleme. Sunt și probleme sociale, nu doar de poluare. Avem probleme administrative, incompetența autorității locale, asta e vizibil, când lași cu acordul tacit al primăriei să se instaleze aceste depozite. Vom trece prin sită aceste primării, cu alternative: amenzi sau salubrizare. Mă interesează confortul cetățeanului care mă plătește pe mine. Aplicăm aceleași metode care au dat rezultate. Cred că vom avea și un succes pe termen scurt. Toată Garda de Mediu va avea modificări. Noi ca instituție suntem într-un plan de reorganizare, ce ne va impulsiona să fim proactivi. În speță, cel care poate fi schimbat dacă Garda de Mediu nu e proactivă sunt eu. Sunt primul pe listă. Vorbim de Dolj. Eu cred că domnul comisar șef mai are puțin timp să fie proactiv. Se vor pronunța colegii mei în urma unor controale. Nu pun presiune. Ei vor decide. La prima vedere stăm foarte prost”, a mai spus Comisarul.

Se caută soluții și pentru groapa de gunoi din Craiova

În vizita de lucru din Dolj, Octavian Berceanu a trecut și pe la groapa de gunoi din Craiova, locul în care a descoperit anumite aspecte care i-au displăcut total. Comisarul spune că administratorul depozitului va fi pus în situația de a-și „spăla păcatele” față de comunitate.

„După sărbători vom avea o echipă care va face un control la groapa de gunoi din Craiova. Eu am fost acolo. Sunt aspecte care mi-au displăcut total. În primul rând, disconfortul olfactiv este puternic. Îl pot compara cu o groapă din București. Sunt niște măsuri pe care eu nu le voi impune și vor veni în urma unui control. Măsurile sunt de bun simț, precum acoperirea cu pământ a fețelor care sunt descoperite în momentul de față. Administratorul depozitului inconform va trebui să își spele păcatele cu niște acțiuni foarte rapide, de a remedia unele deficiențe, de a veni în folosul comunității căreia i-a creat un disconfort, ca o reparație morală. Are mult de muncă. Vom vedea în urma controlului niște soluții, pe care ar trebui să le accepte, altfel ajungem într-o zonă care nu este convenabilă administratorilor respectivi. Eu nu sunt avizat să dau soluții tehnice, nici garda de Mediu nu este avizată. Ca principiu, relocarea unui depozit de asemenea dimensiuni presupune un disconfort olfactiv. Tehnic vorbind, înseamnă să scoți gunoiul acela și să îl muți. În momentul în care l-ai scos, înseamnă o explozie, ca și cum ai umbla cu bățul în ceva. E o soluție tehnică posibilă, dar cu daune majore. Nu e o soluție care să avantajeze. Există soluții”, a mai declarat Octavian Berceanu.

Politica