sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

28.689 de adolescente din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV

28.689 de adolescente din România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, s-au vaccinat împotriva virusului HPV, în perioada 01.01.2020 – 31.01.2020, potrivit centralizării Institutului Național de Sănătate Publică – Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisbile.

Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani de pauză și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008, potrivit HotNews.ro.

Cifrele sunt peste așteptări, iar faptul că „am format un bulgăre de zăpadă numit încredere, care se rostogolește și crește, este extraordinar”, explică medicul Gindrovel Dumitra, unul dintre oamenii care s-au zbătut cel mai mult, în ultimul deceniu, pentru ca vaccinarea cu vaccinul ce previne îmbolnăvirea de câteva tipuri de cancer să fie din nou posibilă pentru adolescentele românce.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un lucru extraordinar faptul că deja am format un bulgăre de zăpadă care, rostogolindu-se, trebuie să crească din ce în ce mai mult. Iar acest bulgăre de zăpadă se numește încredere. Încrederea părinților în acest vaccin, care este un vaccin sigur, eficient și mai ales poate să salveze viața unei fetițe care nu se va mai îmbolnăvi de cancer de col uterin. Iar asta este ceea ce contează”, a declarat Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru HotNews.ro.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

Campania de vaccinare împotriva HPV a fost reluată în România în ianuarie 2020, după mai bine de 10 ani de pauză și se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinul HPV pentru imunizarea acestora pe baza solicitărilor părinților / reprezentanților legali ai tinerelor, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi, trimestrial, se solicită Direcţiei de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare.

În anul 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat, în cadrul Programului Național de Vaccinare, toată cantitatea de vaccin HPV, respectiv 33.000 de doze, pentru fetele eligibile la vaccinare și pentru care părinții au făcut solicitare scrisă în anul 2019, vaccin care a fost distribuit către toate Direcțiile de Sănătate Publică Județene și DSP București în vederea distribuirii acestuia către medicii de familie.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV, simultan, spre exemplu, cu Marea Britanie. Țara noastră era, practic, unul dintre „pionierii” vaccinării împotriva HPV. Campania de vaccinare din anul 2008 a fost însă un eșec total – din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 şi 11 ani care reprezentau grupul-țintă ce urma a fi vaccinat, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat atunci.

Politica