Consiliul Județean Dolj s-a întrunit în cadrul ședinței ordinare din data de 22.04.2021, ora 14.00. La întâlnire, consilierii au votat, printre altele, proiectul privind aprobarea bugetului general al județului Dolj, pe anul 2021 și estimările pe anii 2022-2024.
Autoritățile județene se văd nevoite să se axeze mai mult pe bani europeni, pentru că bugetul din 2021 este mai mic față de anii trecuți. Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, spune că o mare parte a banilor de la buget va merge către dezvoltare.
„Este un buget cu peste 70% din total, care este alocat pentru dezvoltare. Este un buget al proiectelor, un buget care să ne permită să ducem la bun sfârșit tot ce am început. Ca și o mică prezentare și ca o comparație cu ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, suntem, din păcate, cu sume mult mai mici. Este un buget care din 2019 și până acum a scăzut. Dacă în 2019 erau 146 de milioane, în 2020 au fost 120 de milioane, iar în 2021, alocarea este de 65 de milioane de lei, adică cu 16 milioane de euro mai puțin față de 2019. Indicatorii pe ce înseamnă bani aduși de la Uniunea Europeană, de la 183 de milioane în 2019, am crescut la 278 de milioane în 2020 și acum, pe anul acesta, sunt prevăzuți 380 de milioane de lei aduși de Uniunea Europeană. Așa cum spuneam, ne axăm pe bani europeni și bine facem”, a spus Cosmin Vasile.
Președintele Consiliului Județean Dolj (CJ Dolj) a vorbit și despre atenția sporită asupra transportului, în special fiind vorba despre Aeroportul Internaţional Craiova, acolo unde vor ajunge mulți bani pentru extinderea terminalelor de plecări și sosiri.
„Cota reprezentativă de 72% va merge spre dezvoltare. Sunt proiectele pe care le avem în curs. Vom genera și vom dezvolta noi proiecte, atât pe infrastructură, cât și pe tot ce înseamnă cultură, sănătate sau mediu. Din totalul de 72%, nu mai puțin de 78% din investiții merg către domeniul transporturilor. Și vorbim despre aeroport, în primul rând”, a explicat președintele CJ Dolj.
Drumurile nu vor fi neglijate în următoarea perioadă, iar Consiliul Județean a demarat 16 proiecte de modernizare, dintre care 9 sunt finanțate cu bani europeni. Totodată, consilierii au în vedere și finanțarea drumurilor mici.
„Continuăm investițiile în drumuri. Sunt 16 proiecte de modernizare a drumurilor, 9 pe fonduri europene. Pregătim și avem pe proiectul de buget alte două proiecte, pentru că nu se pot propune pe programul operațional mai multe. Este vorba despre drumul de la Teslui, Mischii-Pielești-Robănești-Teslui. Este un proiect mai vechi. Am refăcut indicatorii tehnici, pentru a putea fi readuși la zi. Totodată, am finalizat aproape proiectarea drumului Breasta-Argetoaia. Avem câteva drumuri mai mici pe care va trebui să le finanțăm noi în funcție de ce bani mai strângem. Vom continua cu drumul început de la Leu. Am zis că încercăm să ieșim din Apele Vii anul acesta, din fondurile noastre”, a mai declarat Cosmin Vasile.
Investițiile în sănătate au fost aduse și ele în discuție. Printre proiectele menționate s-a regăsit și cel de la Spitalul Leamna, pentru care va fi nevoie de fonduri europene: „Pentru sănătate continuăm proiectele pe care le avem. Continuăm proiecte cu Oncologia, dezvoltăm un proiect nou ca și actuala secție să fie extinsă cu o aripă nouă în care să avem și sală de operație. Suntem în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie. Studiul de fezabilitate este făcut de Consiliul Județean. Noi trebuie să îl adaptăm cerințelor de acreditate. Este eligibil pe fonduri europene. Avem câteva hotărâri pentru Spitalul Județean și finalizăm unitatea de primire cu ce le lipsește acum, o masă de operație de aproape 100.000 de euro. Continuăm cu amenajarea incintei. La Spitalul Județean mai intervenim în câteva din multe alte probleme. La spitalul Leamna este proiectul gata și o să dăm drumul la licitație, trebuie să aducem bani tot pe fonduri europene”, a precizat Președintele CJ Dolj.
Doljenii s-ar putea bucura, pe viitor, și de trasee pentru biciclete, proiecte ce ar putea fi legate de investițiile în cultură din județ: „La cultură, dincolo de demersurile mai vechi, încercăm un muzeu al satului Oltenesc și includerea unui traseu de biciclete. Mai avem un demers tot de zone de biciclete Bucovăț-Palilula și Craiova, pentru că se vor finanța rute culturale de biciclete. Este o gândire frumoasă a Uniunii și noi ne încadrăm. Sunt doar câteva dintre direcțiile principale pe care le-am expus”, a mai spus Cosmin Vasile.