miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

4 miliarde de lei pentru Festivalul EcoFest. Lucian Săuleanu: „Banii puteau fi folosiți cu alt scop”

Primăria Municipiului Craiova, în asociere cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, organizează, în perioada 7-13 iunie, Festivalului Internațional al Filmului Ecologist EcoFest „Pentru Sănătatea Pământului”.

Cea de-a XI-a ediție va avea loc în Bănie, după ce municipalitatea craioveană a acceptat să sprijine din punct de vedere financiar asociația inițiatoare.

Proiectul referitor la organizarea evenimentului, pentru care Primăria Craiova a decis să aloce suma de aproximativ 4 miliarde de lei, a trecut, cu majoritate de voturi, în ședința de joi a Consiliului Local.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O problemă ridicată în acest sens a venit din partea consilierului USR-PLUS, Lucian Săuleanu, care susține că sunt prea mulți bani bugetați pentru acest proiect, ce ar fi putut fi folosiți cu alte scopuri, precum plata salariilor angajaților de la Filarmonica Craiova.

„Cred că trebuie spus de la început că suma pe care trebuie să o alocăm pentru proiectul de hotărâre este de 4 miliarde. Eu mă opun acestui punct, în primul rând din respect pentru cei de la Filarmonica Oltenia, pentru că săptămâna trecută, în Consiliul de Administrație s-a hotărât suspendarea activității și intrarea în șomaj în această perioadă, tocmai pentru că nu există suficiente resurse pentru menținerea activității.

Ar trebui să avem ceva mai multă grijă față de instituțiile și angajații noștri. În materialul atașat proiectului apare suma de 180 de mii de lei numai pentru onorariile  artiștilor și moderatorilor, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un dezechilibru între ce cerem angajaților Filarmonicii și bugetarea unui astfel de proiect”, potrivit consilierului Săuleanu.

Mai mult, acesta ar fi fost de acord mai degrabă cu desfășurarea evenimentului într-un format digital, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. De data aceasta, evenimentul va fi organizat în format hibrid, cu prezența limitată la Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu” – locația aleasă pentru festival.

„Anul trecut, festivalul s-a transmis online, nu văd de ce nu am încerca anul acesta să se organizeze în aceleași condiții ca anul trecut, pentru că sunt aproape similare. Totodată, raportat la buget și la efectele pe care le are acest eveniment, cred că nu se justifică. Cred că bugetarea sumei este prea mare, mai ales în perioada de pandemie, când banii ar putea fi folosiți cu alt scop, spre exemplu, pentru salarizarea personalului din Filarmonică.

Nu vreau să se înțeleagă greșit, pentru că este un eveniment cultural. Însă trebuie să vedem finalitatea culturală a acestui eveniment, care cred că va avea un impact mic. Cu intervenția mea se dorește ca pe viitor să fixăm 2-3 astfel de festivaluri, pentru că avem nevoie de astfel de activități, însă cred că astfel de propuneri trebuie justificate în contextul dat, iar noi acum avem problema cu pandemia și cu salariații noștri”, a mai spus Săuleanu.

Proiectul a fost votat în cele din urmă, deși consilierii USR-PLUS nu au fost de acord cu modul în care acesta a fost gândit, în special în contextul pandemiei de Covid-19.

Edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a motivat însă că problema salariaților nu este doar în cazul Filarmonicii, întrucât „toate instituțiile de cultură din Craiova au intrat în șomaj tehnic, pentru că orașul a fost până zilele trecute în scenariu roșu”. Totodată, primarul a subliniat importanța acestor evenimente culturale și a comparat Bănia cu orașe precum Timișoara, unde astfel de festivaluri sunt organizate fără probleme, ba mai mult, Guvernul este cel care alocă banii.

Festivalul Internațional EcoFest este conceput drept un proiect educativ, dedicat elevilor din întreaga țară și, în cazul de față, cu precădere celor din Craiova. În cadrul evenimentului vor participa cineaști români și străini, fiind prezentate cele mai reușite filme de gen, din peste 20 de ţări, de pe mai multe continente, peliculele fiind distribuite în mod gratuit publicului. Festivalul realizează o îmbinare a temelor culturale cu cele ecologiste, urmărind informarea și conștientizarea participanților cu privire la impactul problemelor legate de mediu și ecologie asupra calității vieții.

Astfel, festivalul va avea o importantă componentă educativă, prin implicarea școlilor și elevilor din Craiova într-un concept original numit „Zona liberă de indiferență”, care s-a convertit în cel mai amplu program de educație ecologistă non-convențională desfășurat în România. În cadrul „Zonei Libere de Indiferență” se va organiza o competiție între echipe reprezentând școli și licee din Craiova, care vor prezenta câte un proiect ecologist. Proiectele vor fi prezentate în deschiderea proiecțiilor din cadrul Festivalului de Film Ecologist și vor fi însoțite de momente artistice realizate de elevii din aceeași școală/liceu, cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare la momentul desfășurării evenimentului.

Politica