Liberalii craioveni au ținut să-și exprime din nou nemulțumirile față de modul în care municipalitatea gestionează problemele cetățenilor. Aceștia acuză administrația locală PSD pentru lipsa de viziune într-un oraș care se vrea european.
În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, președintele Partidului Național Liberal Craiova, Marian Vasile, a subliniat o parte din aspectele cele mai importante de care Primăria Craiova se ocupă în mod superficial. Primul dintre ele este conceperea bugetului local pentru anul 2021, pe care consilierul local îl cataloghează drept unul „de reparații și cârpeli”.
„Este un proiect de hotărâre important, poate cel mai important al anului. În ședința de joi, vom dezbate și vom aproba bugetul Craiovei.
Nu putem decât să ne exprimăm îngrijorarea vis-a-vis de viitorul orașului nostru și al copiilor noștri după ce am răsfoit că mare atenție acest buget al cârpelilor. După un deceniu de conducere PSD în orașul nostru nu se întâmplă nimic major. Nu vedem decât reparații și cârpeli, nu vedem investiții majore și nu ne poate spune nimeni că un deceniu nu a fost de ajuns ca orașul nostru să se îndrepte către direcția bună.
Din punctul nostru de vedere este un buget insipid, cu aceleași proiecte pe care le bagă la începutul anului și prin toamnă sau vară retrag sumele la rectificările bugetare. În fiecare an vorbește de Planul Urbanistic General și spre sfârșit de an străpung sumele sau discută de străpungeri cum ar fi cu Traian Lalescu.
De asemenea, un buget serios ar trebui corelat cu niște strategii de dezvoltare urbane, să țină cont de un Registru al spațiilor verzi. Dacă ai viziune și vrei să dezvolți orașului, bugetele trebuie să fie corelate cu acea strategie. Nu am văzut niciunde acest lucru. Nu avem nicio corelare cu spațiile verzi, astfel că nu am văzut niciunde în buget bani pentru asta; este obligația primarului să dezvolte patrimoniul unui oraș. Sunt foarte mulți cetățeni care dețin terenuri prin retrocedări de spații verzi, care vor să le vândă Primăriei și nu au nicio reacție din partea instituției”, susține Marian Vasile, președintele PNL Craiova.
Consilierii PNL au amintit și de proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de joi, potrivit căruia o parte din terenul școlii „Ion Țuculescu” va fi retras din administrarea unității de învățământ și transformat în spațiu verde. După părerea lor, inițiativa nu este una benefică pentru locuitorii cartierului Bariera Vâlcii, întrucât nu de spații verzi duc lipsă aceștia, ci mai degrabă de creșe și grădinițe.
„La fel se întâmplă și cu Planul Urbanistic General; nu vedem nicio corelare, ba mai mult, se dorește ca la Școala nr. 14 <<Ion Țuculescu>> să se ia o suprafață de 2000 mp pentru a realiza în Bariera Vâlcii un părculeț. Este un cartier în care majoritatea cetățenilor stau la curte și beneficiază de spațiu, cartier care este în deplină dezvoltare, dar care totuși nu beneficiază de suficiente creșe, grădinițe sau școli. Însă autoritatea locală vrea să ia dn administrarea școlii 2000 mp pentru a pune panseluțe, în contextul în care știm cu toții că vor veni proiecte de la Ministerul Dezvoltării pe construcția de creșe.
Lipsa de viziune este totală în acest proiect de buget, care face un management al nevoilor imediate, al cârpelilor. Vedem un oraș care necesită o dezvoltare pe verticală. După cum știți, orașul s-a extins și a ajuns până la centuri. De asta și spuneam că Bariera Vâlcii este în continuă expansiune, se vor construi și locuințe generale. În loc să facem grădinițe sau creșe, noi diminuăm terenurile instituțiilor de învățământ pe care le numeri pe degete ca să punem panseluțe. Nu este un lucru rău, dar puteam să lăsăm terenul în administrarea școlii și să facem locuri de joacă atunci când aveam surse de finanțare. Părinții din cartier sunt nevoiți să-și ducă copiii în grădinițe din alte cartiere”, a argumentat liberalul Marian Vasile.
Pe lângă nemulțumirile privind bugetul local al orașului, consilierii PNL au menționat și lipsa de transparență a actualei autorități locale, conduse de Olguța Vasilescu. Potrivit consilierilor de dreapta, consultarea cetățenilor lipsește cu desăvârșire, iar deciziile sunt luate după propriul interes.
„Am observat aceeași meteahnă a Partidului Social Democrat și a primarului Lia Olguța Vasilescu de a nu face nimic transparent, de a nu discuta cu cetățenii. În loc de o dezbatere, având atâtea metode de comunicare, dialogul a fost absent; dezbaterea făcută de doamna primar a fost un monolog al dânsei pe un canal de Youtube nepromovat, care a avut câteva sute de vizualizări într-un oraș cu sute de mii de oameni. Din păcate, ne-am obișnuit cu același tratament încă din 2012”, este de părere Marian Vasile.
Soluția liberalilor – depunerea de amendamente
Consilierii liberali ai Craiovei sunt hotărâți să lupte pentru bunăstarea cetățenilor, având în vedere că au fost aleși pentru a le reprezenta interesele. Aceștia vor propune diverse amendamente pentru proiectele inițiate de primarul Lia Olguța Vasilescu, care să servească doleanțelor craiovenilor.
„Noi vom depune amendamente în cadrul comisiilor de specialitate și în cadrul plenului, așa cum am făcut-o de fiecare dată, gândind spre viitor. Pe noi ne interesează viitorul copiilor noștri și, de asemenea, sănătatea.
Am identificat un număr mare de spații, pretabile pentru medicii de familie chiar între blocuri. Una dintre variante este inclusiv supraetajarea punctelor termice din orașul nostru, care sunt poziționate exact unde este medicul de familie.
De asemenea, vom propune drept amendament alocarea de sume pentru studiile de fezabilitate pentru supraetajarea școlilor generale. În contextul în care avem pandemia care necesită distanțarea socială, în contextul în care nu se respectă numărul de elevi din clasă, este ușor să facem asta. Supraetajările pe structură metalică se practică în toată Europa, în toate orașele care au înțeles că suprafața necesară nu este suficientă și atunci trebuie să ne dezvoltăm pe verticală.
Nici în acest an nu este prins un studiu de fezabilitate pentru o parcare supraetajată în orașul nostru. Sunt foarte multe cârpeli și asfaltări, care dacă nu sunt gândite pe termen mediu și lung nu au nicio valoare. Există directive europene care ne obligă ca toată infrastructura de fire să fie trecută în subteran. Nu este normal în 2021, ca atunci când vrei să asfaltezi o stradă, să nu-i pui o tubulatură subterană, să gândești în viitor.
Văd că doamna primar a renunțat la proiectul cu Dracula Park din zona Cornițoiu și vrea să transforme spațiul într-un părculeț. Noi avem ca și amendament referitor la acel teren de aproximativ 3,5 ha, să realizăm atât spații verzi, cât și o parte de 10% din teren care să fie dedicat sportului în aer liber, unde să fie miniterenuri de fotbal, tenis sau baschet. Cetățenii orașului au nevoie să facă mișcare.
Dacă aveam o gândire normală și adaptată la situația de astăzi, trebuia să gândim tot acest buget în contextul pandemiei. Să avem școli cu capacitate mai mare, necesare pentru distanțare, să avem locuri în care cetățenii Craiovei să meargă să facă mișcare. Trebuie să avem dotări mult mai multe și mai bune în domeniul sănătății. Este un buget incoerent și fără viziune pe termen lung”, a încheiat președintele PNL Craiova.