Dan Barna, copreședintele Alianței USR PLUS a anunțat, după ședința de criză din interiorul Alianței în urma demiterii ministrului Vlad Voiculescu că cele două partide i-au retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu din cauza demiterii ministrului.
„Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi. Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS”, a spus Barna.
USR PLUS a transmis și un comunicat de presă în care anunță că nu îl mai susține pe Florin Cîțu.
Pe parcursul zilei, mai mulţi parlamentari şi europarlamentari de la USR PLUS şi-au exprimat susţinerea faţă de Vlad Voiculescu, după ce premierul Florin Cîţu l-a revocat pe acesta din funcţia de ministru al Sănătăţii.
Deputatul Alin Apostol a apreciat că premierul Florin Cîţu „a cedat presiunii Mafiei din sănătate”, adăugând că este timpul ca acesta să îşi înainteze demisia.
„Premierul României a cedat presiunii Mafiei din sănătate şi l-a demis pe ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Dacă domnul Cîţu nu poate sa facă faţă presiunii venite din partea Mafiei şi a portavocilor ei, cred că este timpul ca domnul Cîţu să-şi înainteze demisia”, a scris Apostol pe Facebook.
La rândul său, europarlamentarul Dragoş Pîslaru a întrebat retoric dacă Vlad Voiculescu este de vină pentru „incompetenţa, iresponsabilitatea şi furtişagul din spitalele româneşti”, scrie Agerpres.
„Vlad e de vină că aţi promis spitale pe care nu le-aţi făcut niciodată, aţi dus românii în situaţia în care dacă nu ştiu ‘pe cineva’ mor cu zile, aţi întreţinut şpaga şi aţi ascuns realitatea cu nosocomiale cu tot, nu? Şi vă era frică. Rău de tot. Pentru că pe Vlad nu puteaţi să îl controlaţi sau să îl cumpăraţi. Pentru că de săptămâna viitoare măsurile de limitare începeau să dea roade. Pentru că începeau concursurile la CNAS şi se schimbau şefii din spitale. Pentru că pe #PNRR capitolul de sănătate a fost lăudat de Comisia Europeană şi urmau să intre peste 3 miliarde de euro pentru repararea sistemului, fără ca voi să mai aveţi controlul asupra banilor. Pentru că în două-trei luni vaccinarea avea să ne aducă mai aproape de normalitate şi atunci ce vă făceaţi cu Voiculescu, nu? Pentru că mai bine îl vindeţi pe Vlad pe nişte arginţi decât să vi se clatine scaunele proprii, nu? Ei bine, Vlad avea o responsabilitate. Nu să îşi dea demisia. În niciun caz. Ci să lupte pentru bine, pentru oameni, pentru salvarea de vieţi”, a scris Pîslaru, pe aceeaşi reţea de socializare.
Deputatul Iulian Bulai a precizat că toţi cei care „sabotează reformele” din sistemul de sănătate vor plăti.
„Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulţumesc lui Vlad Voiculescu pentru ce a făcut până acum. Toţi cei care sabotează reformele din sistemul de sănătate vor plăti, mai devreme sau mai târziu. Toţi cei care susţin mafia vor deconta această decizie. Lupta continuă”, a fost mesajul său.
Europarlamentarul Ramona Strugariu i-a reproşat de asemenea premierului Cîţu demiterea lui Vlad Voiculescu.
„Nu se poate guverna aşa. L-aţi demis pentru concursurile la CAS sau pentru contractele şi documentele pe care voia să le transparentizeze, domnule premier? L-aţi demis pentru că a publicat date de interes public, sau pentru că şi-a adus oameni precum Andreea Moldovan aproape? V-aţi asumat acest program de guvernare şi aţi minţit invocând transparenţa, depolitizarea, profesionalizarea şi buna guvernare. Iar acum demiteţi un ministru exact pentru că le practică. Ruşine să vă fie!”, a scris Ramona Strugariu pe Facebook.