Comunitatea Declic anunţă că aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct, prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică.
“Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovaţi acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze. Petiţia Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere iniţierea unui proiect care să scoată politicul din spitale şi să facă loc numirii unor manageri competenţi. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieţilor pacienţilor, nu simple funcţii şi salarii”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.
În cadrul campaniei “Depolitizaţi spitalele, acum!”, Comunitatea Declic atrage atenţia că practica numirilor de manageri interimari trebuie să devină o excepţie, justificată de o urgenţă, nu o regulă aplicată în mod abuziv de politicieni.
“Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, se arată în răspunsul trimis de MInisterul Sănătăţii la solicitarea Declic.
În plus, ministerul atrage atenţia că nu doar ministrul face astfel de numiri la conducerea spitalelor, ci şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii sau rectorii universităţilor de medicină, în funcţie de autoritatea în subordinea căreia se află spitalele respective. Aşadar, numărul managerilor interimari la nivel naţional poate fi mult mai mare decât cel cunoscut şi comunicat de ministerul de resort.
Totodată, ministerul nu a răspuns şi solicitării Declic de a preciza câţi dintre aceşti manageri interimari au mai mult de 6 luni la conducerea spitalelor.
Petiţia ”Depolitizaţi spitalele, acum!’’, iniţiată de Comunitatea Declic, a fost semnată deja de peste 22.000 de persoane, transmite News.ro.
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu tătaru a declarat recent că sistemul medical are nevoie de ”un declic”, iar implicarea politicului trebuie eliminată.
”Haideţi să recunoaştem că sistemul medical românesc, că este minister, că este în subordinea autorităţii locale, beneficiază de consilii de administraţie mai puţin profesioniste, numite politic. La fel, nu mă feresc să repet, că 80% dintre manageri nu au ce căuta acolo. Haideţi să lăsam oamenii competenţi să conducă aceste unităţi medicale, haideţi să nu lăsăm politicul să infiltreze pe anumite aintese, pe anumiţi oameni, pentru a putea face un act medical de calitate”, a arătat Tătaru, în prezent preşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.