Primăvara începe să-şi facă simţită prezenţa şi la fel şi verdeţurile proaspete în pieţele din Craiova. Comercianţii îşi expun cele mai noi răsaduri, la care trudesc cu siguranţă mai mult decat ar crede cei care fără să aibă cunoştiinţe în domeniu, le achiziţionează pentru consum din pieţe.
Ceapa verde şi usturoiul verde sunt de departe legumele cele mai prezente dar şi cumpărate în această perioadă în pieţele din oraş. Ridichiile sunt şi ele prezente pe tarabele comercianţilor. Urzicile şi spanacul sunt, deasemenea, la mare căutare fiind bine cunoscut aportul important de fier al acestora şi importanşa consumului lor în această perioadă de tranziţie de la frig la vreme ceva mai călduroasă.
” Ceapa verde şi usturoiul sunt printre primele pe care le plantăm, încă de toamna. Alte legume pe care deseori le plantăm din timp, pentru că le prieşte frigul, sunt ridichiile şi spanacul, care cresc foarte bine şi pe vreme rece”, a spus Marian, comerciant în Piaţa Centrală din Craiova.
Despre cât de minuţioasă este plantarea semniţelor şi despre ce înseamnă un răsad ajuns la maturitate, gata să fie plantat la rândul lui, clienţii obişnuţi cunosc destul de puţine lucruri. Temperatura solului pare să fie pionul principal în alegerea perioadei de plantare.
„Un răsad ajunge de cele mai multe ori la maturitate într-un interval de 40 80 de zile, în funcţie de plantă. Aspectul cel mai important ţine de temperatura solului, care atunci când atinge 18 grade e considerată perfectă. Eu folosesc un termometru pentru sol, pe care majoritatea celor care au sere îl folosesc. Afară, perioada cea mai bună pentru plantare este de obicei la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai, asta la noi, în sud.”, a completat un alt comerciant din Piaţa Centrală din oraş. Despre procesul de creştere de la samânţă la răsad şi plantă matură, comercianţii vorbesc cu drag, fiind totodată evident faptul că majoritatea sunt şi pasionaţi de acest lucru şi au şi cunoştiinţe. Asta pentru că de cele mai multe ori, cei care vând sunt şi cei care se ocupă de la zero de acest aspect.
„În funcţie de plantă, unele au un ciclu mai mare de creştere, altele mai mic. Ardeiul este una din legumele care răsare cel mai greu. Temperatura, solul, umiditatea sunt foarte importante. Unele se pot realiza încă din ianuarie, dacă sunt toate condiţiile îndeplinite”, a adăugat Sorina, comerciant al aceleiaşi pieţe.
Preţurile sunt aceleaşi ca în fiecare an. Un leu legătura este nu doar un slogan comercial ci şi preţul destul de conservat al legăturilor de ceapă, usturoi şi alte legume uzuale.
Comercianţii spun că legumele se vând foarte bine în această perioadă şi cu cât se apropie paştele, cu atât mai bine vândute sunt. Răsadurile de vinete, ardei, roşii, castraveţi, dovlecei, sunt cele mai dese pe piaţă, ca şi mirodeniile, cimbru leuştean, pătrunjel, mărar şi alte zarzavaturi.
Despre condiţiile din piaţă, acestea sunt ca şi până acum destul de conforme. Comercianţii îndeplinesc toate măsurile de siguranţă, aceştia poartă măşti, folosesc dezinfectant, ba mulţi dintre ei şi mânuşi de protecţie. Distanţarea socială este singurul aspect mai greu de realizat, nu în rândul comercianţilor, cât în rândul cumpărătorilor, care cel puţin în zilele de weekend sunt destul de mulţi, câtă frunză, câtă iarbă.