Cu vechea societate de termoficare a Craiovei în faliment, serviciul ar urma să fie continuat de societatea Termo Urban, înființată de Primărie, după intrarea în insolvență a vechii societăți, din cauza datoriilor acumulate. Miercuri, consilierii locali s-au întrunit în ședință extraordinară tocmai pentru a face posibilă delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din oraș către noua societate.
Avocatul Lucian Săuleanu, consilier local, a fost împotriva acestui proiect. „Nu este vorba de un vot politic, pentru că toți suntem de acord că ne dorim să furnizăm acest serviciu public către craioveni”, a motivat el, menționând și că municipalitatea s-ar putea trezi cu condiții privind garanții că nu se vor înregistra viitoare restanțe la plata facturilor. Lucian Săuleanu și-ar fi dorit o dezbatere mai amplă a proiectului aflat pe ordinea de zi.
„Iată o poveste cu un final așteptat – falimentul Termo. Cred că subiectul merită o dezbatere pe larg în Consiliul Local. Nu este vorba de un vot politic, pentru că toți suntem de acord că ne dorim să furnizăm acest serviciu public către craioveni, dar trebuie să lămurim o dată pentru totdeauna care este parcursul acestui serviciu. Sunt de acord că există semne de întrebare cu privire la raportul care există din 2019 – eu unul cred că la acel moment, consiliul local de atunci trebuia să aprobe acel lucru. Nu văd de ce noi trebuie să aprobăm un raport din 2019, care a fost dat în același context al insolvenței Termo, motiv pentru care nu înțeleg de ce la momentul respectiv nu s-a avut în vedere o astfel de soluție. Nu cred că cineva ar fi crezut că se iese din insolvența respectivă. Cred că atunci, situația era oportună și legală. Noi acum suntem la doi ani distanță, avem altă situație. Pe de altă parte, nu numai că din punct de vedere juridic nu avem acceptul dat din partea CEO cu privire la această situație juridică pe care o creăm, suntem puși să semnăm ceva ce pe viitor ar putea să se întoarcă împotriva UAT-ului. Nimeni nu contestă necesitatea agentului termic, însă îi rog pe cei care sunt în sfera juridică să puncteze acest aspect, indiferent de negocierile care au avut loc. Problema de fond este că CEO pierde bani, nu își va recupera respectivele creanțe. CEO ne va pune condiții cu privire la garanțiile ce vor urma, pentru că nu mai are încredere în partenerul său căruia îi distribuie serviciile respective. Cu alte cuvinte, asociația Termis a fost înființată în 2015, falimentul este tot din 2015-2016. Eu subliniez lipsa de preocupare a celor care au fost în mandatul anterior, pentru că problema trebuia rezolvată la momentul respectiv. Întrebarea este de ce trebuie delegare directă, de ce nu putem folosi cealaltă formula – atribuire directă și nu delegare. Este un raport și rămâne de văzut câtă încredere avem în el. În raport se specifică următorul aspect, că această atribuire se pliază pe comunitățile mici și medii, iar Craiova nu este nici comunitate mică, nici medie. Deci ceea ce se spune, la un moment dat în cuprinsul raportului, contrazice soluția pe care noi trebuie să o luăm azi. Pe de altă parte, de ce nu s-a reușit să ni se pună pe masă toate formulele de soluționare a acestei crize. Identificăm ceva rapid pentru lunile acestea, dar vreau să ni se explice. Trebuie să cunoaștem variantele care se discută acum, nu în 2012, dacă sunt legale sau dacă sunt posibile din punct de vedere operațional. Măcar să se învețe ceva din ultimii cinci ani, deși managementul aplicat în ultimii cinci ani a arătat că în realitate nu s-a rezolvat nimic, deși se putea. Vrem ca doamna primar să ne explice viziunea pentru următorii patru ani”, a menționat avocatul Lucian Bernd Săuleanu, decan al Baroului Dolj și consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Craiova.
„Cine nu și-a plătit datoriile, să nu aibă impresia că scapă”
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că rău-platnicii nu vor fi trecuți cu vederea. Ea a afirmat că datornicii vor fi executați de Complexul Energetic Oltenia. În plus, se va semna o convenție civilă cu fiecare abonat în parte.
„Într-adevăr, studiul este realizat în 2012, când la acea vreme Executivul s-a temut că instanța poate să decidă în orice moment falimentul, moment în care a cerut acest studiu, realizat de Politehnica București, care este subcontractor. Și noi am analizat toate situațiile discutate cu cei din cadrul CEO, pentru că ei vor prelua toate creanțele celor care sunt rău-platnici, deci cine nu și-a plătit datoriile, să nu aibă impresia că scapă. Astfel, Complexul Energetic Oltenia îi va executa pe datornici în perioada următoare. Noi ne-am luat toate măsurile ca să nu mai pățim cu noua societate ce am pățit cu vechea, în sensul că se va semna o convenție civilă cu fiecare abonat în parte. Iar în blocurile unde mai sunt doar doi abonați, vor fi debranșate în perioada următoare. Trebuie să găsim o variantă pentru persoanele vulnerabile, care nu își permit în următoarea perioadă să-și achiziționeze o centrală termică. Noi am preluat societatea în 2012 cu o datorie de 50 de milioane de euro. Datoria să știți că provine de la asociațiile de rău-platnici. Această datorie s-a rostogolit și ne-au fost aplicate penalități de către CEO, până s-a ajuns la procedura de insolvență”, a declarat Olguța Vasilescu.
SC Termo Craiova SRL a intrat oficial în faliment pe 29 martie, în urma deciziei Tribunalului Mehedinți, după cinci ani de la declararea insolvenței. În 2015, a fost înființat operatorul regional SC Termo Urban Craiova, care ar urma să aibă aproximativ 400 de angajați, număr de posturi aproape egal cu cel al angajaților societății falimentare. Aceștia ar urma să fie preluați de Termo Urban.