Două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA Craiova faptul că s-au folosit cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
„În perioada 2012 – 2014, în contextul unui contract de finanțare nerambursabilă privind dezvoltarea unei exploatații agricole, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (cererea de finanțare, cererile de plată, etc.) prin care atestau că sunt îndeplinite condițiile necesare prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 103.759 lei, sumă care a fost restituită în totalitate de către inculpați Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”, se arată în comunicatul procurorilor.
Inculpații și-au recunoscut faptele și au acceptat consecințele. Astfel, procurorii au trimis la Tribunalul Gorj dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției.
„În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: doi ani și șase luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de patru ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și șase luni și interzicerea pe o perioadă de trei ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, informează procurorii.