Pagubele incendiului de la Psihiatrie, de teama căruia 3 medici au sărit pe geam

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

Update/ Seful clinicii de Psihiatrie a fost amendatat cu 10 mii lei de DSP Dolj, pentru nerespectarea masurilor de izolare a pacientilor. Femeia care a pornit incendiul nu ar fi trebuit sa aiba asupra ei nici un obiect care ar putea sa ii ouna viata in pericol, ori viata altora. In plus, medicii vor fi din nou instruiti cu privire la aceste proceduri.

Pompierii doljeni au stabilit pagubele produse în urma incendiului de seara trecută de la Clinica de Psihiatrie situată lângă Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova.

„Au ars materiale textile (lenjerie de pat, pătura, pernă, saltea, îmbrăcăminte, etc.), covor PVC(linoleum), transformator electric 220V – 24V și s-au degradat tâmplarie PVC ferestre, suprafaţă vitrată (geamuri), zugrăveala încăperilor, camera de supraveghere video, vopseaua uşilor metalice, tavan rigips, corpuri de iluminat (24V), tocăria uşilor, zugrăveala încăperilor învecinate”, anunță ISU Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim ca incendiul a fost provocat de o pacientă, aflată într-o rezervă a unității medicale, situată la parter. Femeia a incendiat o saltea cu, se pare, o brichetă. Medicul de gardă și doi rezidenți care se aflau la etajul 1 s-au speriat de fumul degajat și au sărit pe geam. Au suferit fracturi și au fost transportați la SCJU Craiova. Alte 5 cadre medicale și 18 pacienți, aflați intr-un alt corp al clădirii, dar care comunica cu cel în care a avut loc incendiul, au ieșit singuri din spital. Un pacient a fost evacuat de pompieri. Cei trei medici care au sărit pe geam ar fi avut posibilitatea să iasă din clădire pe scări, fără a fi în pericol, spun reprezentanți ISU Dolj.

Poliția a deschis dosar penal pentru distrugere și vătămare corporală din culpă, iar primarul Craiovei a cerut, de asemenea, anchetă.

ISU Dolj a mai transmis:

„În legătură cu incendiul produs la Clinica de Psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova din data de 08.03.2021, pentru clarificarea informațiilor apărute în spațiul public facem următoarele precizări:

  1. Prima intervenție pentru stingerea incendiului a fost asigurată de către subunitatea în al cărei raion de intervenție se află respectivul obiectiv, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova. Subunitatea s-a deplasat la intervenție în primă instanță cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță tip B2, urmate la scurt timp de încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime. Menționăm că pentru stingerea incendiului produs au acționat efectiv numai autospecialele de la această subunitate de intervenție, dată fiind situația constatată la locul intervenției și amploarea incendiului, care a fost lichidat în scurt timp prin crearea dispozitivului de intervenție și refularea de apă.
  2. Având în vedere faptul că incendiul anunțat afecta o unitate sanitară, în scopul asigurării unei intervenții eficiente s-a decis ca imediat, fără a se mai aștepta, să fie suplimentate forțele și mijloacele de intervenție la locul incendiului. În acest sens a fost alertat și trimis în sprijin Detașamentul 1 de Pompieri Craiova, care s-a deplasat la intervenție în primă instanță cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, urmate imediat, succesiv, de o autospecială de descarcerare grea, încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime. Precizăm că autospecialele de la această subunitate au ajuns inițial la o altă unitate sanitară din zonă (zona Parcului Romanescu din Craiova), aflată pe traseul de deplasare, întrucât echipajul aflat în prima autospecială, din fruntea colonei de deplasare, a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanțe aflate în incinta acelei unități sanitare și crezând că acolo este incendiul. În scurt timp, echipajele au constatat că nu la locația respectivă se manifesta incendiul, continuând deplasarea către locul intervenției, unde au ajuns în timp scurt. Nu a fost necesar ca autospecialele de stingere de la această subunitate să acționeze pentru stingerea incendiului, această operațiune fiind deja efectuată de către subunitatea de bază. Personalul de intervenție de la această subunitate a acționat în sprijinul subunității de bază, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, prin suplimentarea echipelor de căutare-salvare, care au executat operațiunile de căutare a persoanelor în întregul pavilion în care funcționează unitatea sanitară, nu numai în zona afectată de incendiul produs.
  3. La locul intervenției ajuns ulterior și o ambulanță tip C1, încadrată cu medic, în scopul evaluării stării de sănătate a tuturor pacienților din unitatea sanitară.
  4. După finalizarea operațiunilor specifice de intervenție (stingerea incendiului, respectiv căutarea-salvarea persoanelor), la locul evenimentului a fost dislocată și o autospecială pentru descarcerare, de la Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, pentru a asigura iluminarea locului afectat de incendiu, în vederea desfășurării cercetărilor specifice de către structurile de poliție.
    Acțiunea conjugată a personalului medical de la locul de muncă, polițiștilor, jandarmilor și pompierilor ajunși la locul intervenției a făcut posibil ca pacienții internați în unitatea sanitară să fie în siguranță, nefiind înregistrate victime în rândul acestora care să necesite transportul la un spital de urgență.”
Share This Article