vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Salvat de o Dacia 1300 la cutremurul din ’77

Se împlinesc 44 de ani de la unul dintre cele mai mari dezastre care au avut loc în România. 4 martie 1977, ora 21:22:22, avea loc cel mai puternic cutremur din ultimii ani. Cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 55 de secunde, seismul avea să transforme noaptea de 4 spre 5, în cea mai neagră a ultimilor ani. Bilanțul tragic al acelei zile a fost de aproximativ 1.600 de oameni morți și alți peste 11.000 de răniți.

Momente de groază au fost trăite de toți cei care au luat parte la dezastrul din 4 martie 1977. Trăirile acelei zile au fost împărtășite de-a lungul timpului de cei care le-au trăit, iar majoritatea dintre acești oameni au momente în care imaginile dezastrului sunt vii și parcă mult mai recente în mintea lor.

Marian Sandu a fost unul dintre cei care au trăit experiența cutremurului din 1977 chiar în Craiova, pe actualul bulevard Nicolae Titulescu, fost Severinului. Marian avea 20 de ani la momentul tragicului dezastru și deși au trecut 44 de ani, își amintește ca și cum ar fi fost ieri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Locuiam în blocul I3, la etajul 3, pe Calea Severinului, unul dintre cele 3 blocuri turn care răsăreau pe bulevard. Eram singur, așteptam să vină ai mei de la muncă să mâncăm. Lucrau la termocentrală, la Ișalnița și erau tura a doua, din ce îmi amintesc. Totul a început cu lustra. Mereu începe cu lustra care se mișcă. Și până să îmi dau eu seama ce se întâmplă, am început să aud bibelourile tremurând. De groază era sunetul ăsta. Mi-am dat seama ce se întâmplă și am luat-o la fugă pe scări, nu singur, cu toți vecinii. Am ajuns repede jos, 10 secunde, maxim 20. Ce m-a frapat când am ajuns în stradă, a fost imaginea cu blocul în care locuiam, I3-ul și I2-ul, ale căror capete se arcuiau ajungând la câțiva metri unul de celălalt. A fost incredibil, mă uitam și așteptam să se rupă. Oamenii parcă erau pe stadion, așa țipau când se apropiau blocurile și reveneau la loc”, a rememorat Marian Sandu de 64 de ani din Craiova.

Printre norocoșii care au scăpat fără vreo problemă la seismul din 1977 se află Vali Jianu, din Craiova, care avea 24 de ani la momentul tragediei. Împlinise 24 de ani chiar în data de 4 martie. Vali nu a fost norocos doar prin prisma faptului că a scăpat fără vreo problemă la cutremur, ci și pentru faptul că doar ce câștigase un autoturism Dacia 1300 la tombola oferită de Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) în acea perioadă. Era vorba despre o tombolă pentru cei care făceau un depozit de minim 5.000 de lei la CEC, iar părinții lui Vali au fost printre norocoșii câștigători. Astfel, Vali urma să se bucure de ziua de naștere, la volanul autoturismului Dacia, împreună cu 2 prieteni.

„Nu-mi amintesc când fusesem atât de fericit ca în ziua aceea. Să ai o Dacie în 1977, nu era simplu. Cum ar fi să câștigi acum un autoturism de zeci de mii de euro. Aveam permis dar nu avusesem mașină personală. Conduceam rar mașina unei rude. Evident urma să-mi fac ziua cu mașina și cu 2 dintre cei mai buni prieteni. Seara, când voiam să mergem acasă, eram undeva în centrul orașului, în zona Union, când au început bubuiturile. Se auzea ca și cum din toate locurile se rupea ceva. Oamenii ieșeau din blocuri și din case. Totul tremura și era foarte mult zgomot. Am stat în mașină pe parcursul minutului în care s-a întâmplat tragedia. La noi nu a fost atât de grav cum fusese în alte orașe, în special în București, dar sperietura a fost aceeași pentru toată lumea. Casa unde locuiam a avut de suferit, unul dintre pereți s-a prăbușit peste o cameră. Da, camera în care locuiam și în care aș fi fost dacă nu eram în mașină. Așa s-a nimerit. Poate norocul nu s-a risipit imediat după ce am căpătat mașina, care a fost funcțională până în 2000 și ceva”, a povestit Vali Jianu, de 68 de ani, din Craiova.

Tragediile despre oamenii care și-au pierdut viața în ziua, sau în zilele respective sunt multe și sunt încă prezente în mintea celor care le-au trăit. Numărul real al victimelor ar putea fi cu mult peste cel oficial, existând multe teorii ale conspirației, la acel moment, despre numărul victimelor. Cert este că majoritatea celor care au luat parte și au supraviețuit au rămas cu traume pe care și astăzi le resimt. Mulți au pierdut oameni dragi, rude și prieteni apropiați. Multe personalități, mai mult sau mai puțin cunoscute, și-au pierdut viața în seara de 4 martie, printre ei numărându-se și Toma Caragiu, actor cunoscut al scenei de teatru și film.

Din 1977 și până astăzi, au mai avut loc seisme în țara noastră, dar din fericire de intensități mult mai mici. Cutremurul este ceva ce încă nu poate fi prevestit, cu toată tehnologia secolului 21. Despre cât de pregătită este România pentru un scenariu similar cu 1977, se pot spune multe. Scenariul cel mai fericit este ca un astfel de dezastru natural să nu se întâmple.

Politica