Avertismentul medicilor: În valul trei al pandemiei de COVID-19 vor fi afectaţi mai mult tinerii

Jurnalul Olteniei
4 Min Read
The city comes alive again towards normalcy, crowds of people on the streets, Poet Venice Corso Buenos Aires Invaded by people, during the Phase 2 of coronavirus emergency, in Milan, Italy, on May 16, 2020. Photo by Maurizio Maule/Fotogramma/IPA/ABACAPRESS.COM

Medicii avertizează că următorul val al pandemiei de COVID-19 va fi altfel decât cele anterioare şi că populaţia tânără va fi mai expusă îmbolnăvirii, pentru că nu a fost încă vaccinată.

”Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anticipez că va fi o accelerare a tarnsmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe”, a declarat, pentru Digi24, Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București.

Ministerul Sănătății se pregătește pentru un val 3 al pandemiei în România, estimând că există o foarte mare probabilitate ca tulpina britanică a coronavirusului, dar și cea sud-africană să înceapă să se răspândească intens.

Proiecțiile din țările din vestul Europei estimează că undeva pe la mijlocul lunii martie, noua tulpină, cea din Marea Britanie, va deveni majoritară, inclusiv în România, spune Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică: „Și atunci ar urma, undeva pe la mijlocul lunii martie – începutul lunii aprilie să începem să avem o creștere a numărului de cazuri. Ideea este că tulpina nouă este semnificativ mai infecțioasă decât celelalte și, fiind mai competitivă, tinde să le înlocuiască. Cu cât densitatea populațională și numărul de oameni este mai mare, cu atât noua tulpină are un teren mai bun pentru a se multiplica.”

Primele creșteri ale numărului de cazuri le vom vedea în zonele cu densitate populațională mare, estimează Răzvan Cherecheș, potrivit hotnews.ro: „Practic, Bucureștiul ar trebui să fie primul – și deja se vede o ușoară creștere a numărului de cazuri în București. După aceea se va întâmpla și în celelalte orașe mari – exact orașele unde primarii strigă acum că ar trebui să se relaxeze măsurile: Cluj, Timișoara, Iași. Apoi, creșterea se va împrăștia mai departe.”

O altă zonă unde teoretic s-ar putea vedea, dacă s-ar măsura, sunt „județele verzi”, mai spune profesorul Răzvan Cherecheș: ” <Județele verzi> sunt cele unde se testează foarte puțin, aproape deloc, și care, practic, în momentul de față sunt ca niște incubatoare unde se multiplică virusul liniștit.”

Veștile bune sunt că Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Israel sunt acum pe o scădere semnificativă a numărului de cazuri, spune profesorul Răzvan Cherecheș. Și Africa de Sud a reușit să scadă la valorile dinaintea apariției tulpinii mutante, iar toate aceste scăderi se datorează măsurilor de protecție și restricțiilor, explică specialistul în Sănătate publică.

„Vaccinarea încă nu face diferența. De exemplu, în Israel, creșterea numărului de cazuri, care s-a datorat noii tulpini, a fost în special în rândul tinerilor. Pentru că ei au prioritizat la vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, creșterea numărului de cazuri nu s-a reflectat și în grupul persoanelor peste 65 de ani. Dimpotrivă, în rândul persoanelor peste 65 de ani s-a văzut o scădere a numărului de simptome severe, internări și decese”, explică Răzvan Cherecheș.

Share This Article