„Copii care au copii”: O adolescentă de 16 ani din Iaşi a născut pentru a doua oară. Alta a rămas fără uter la 15 ani

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000.

Cele mai recente date, comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că, din cele 199.720 de naşteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi 17.933 de la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani.

Judeţul Iaşi se află în topul judeţelor cu cele mai multe mame minore. Recent, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, o adolescentă de 16 ani a născut pentru a doua oară, fiind o naştere prematură, scrie adevarul.ro  

Medicii subliniază că prematuritatea în aceste situaţii este foarte frecventă. Corpul fetelor nu este pregătit pentru o sarcină, acesta aflându-se în proces de dezvoltare.  

Referindu-se la impactul pe care îl are o sarcină asupra unei mame minore, medicii enumeră un impact medical, unul psihologic şi altul socio-economic. 

Aceste complicaţii pot schimba complet viaţa unei tinere mame. La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi cazul cel mai grav a fost cel al unei fete de 15 ani care a născut şi, din păcate, uterul nu a reacţionat la manevrele de a produce contracţia. Aşadar, pentru a o salva, medicii au apelat la histerectomie – scoaterea uterului.  

„De cele mai multe ori, la aceste mame sarcina se însoţeşte de complicaţii obstreticale. Naşterea este mai laborioasă. Se impune de multe ori operaţia de cezariană. Trebuie să menţionăm şi faptul că pentru toate mamele minore naşterea presupune riscuri foarte mari. Ele nu sunt pregătite să ducă un travaliu, nu sunt pregătite fiziologic să facă asta”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, director medical la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Potrivit specialiştilor, multe dintre aceste mame minore ajung în spital abia în ultima fază a sarcinii, atunci când nici ele nu ştiu ce să mai facă.   Tinerele ascund sarcina şi nu acceptă situaţia în care se află, nu sunt monitorizate nici de medicii de familie. Minorele nu realizează din prima care este riscul unei întârzieri a menstruaţiei, deoarece, imediat după venirea primei menstruaţii, nu există o regularitate, existând unele modificări în organism.   

Toate aceste aspecte arată necesitatea implementării educaţiei sexuale în şcoli.  

„Cred că din clasa a V-a ar trebui să se facă aceste ore de educaţie sexuală în şcoli. Se poate începe cu anatomia organelor genitale, pentru că ei sunt curioşi. Aşa nu ar mai exista situaţii în care băieţii ridică fusta fetelor la şcoală sau mai-ştiu-eu-ce alte cazuri. Ar ajuta în clasa a V-a şi câteva ore de educaţie intimă, adică de igienă sanitară. Nu văd de ce le-ar putea face rău – dimpotrivă.   Câteva noţiuni elementare trebuie spuse la toate clasele. Nu neapărat să dea teză la acest obiect, dar ar fi bine să fie făcute câteva ore cu subiectul ăsta, poate la dirigenţie. Curiozităţile apar şi de ce să nu le dăm informaţie de calitate? Ei îşi vor umple acest vid de informaţie cu date de pe Internet – informaţii neverificate sau pornografie”, a spus Dr. Monica Holicov, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Distribuie acest articol