Prima ediție din cadrul Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică 2020-2021 a fost organizată sâmbătă. Aproape 500 de elevi din Olt au participat, evenimentul fiind desfășurat de către Societatea de Științe Matematice din România.
Mai mult, vicepreședintele societății este chiar un profesor de matematică de la Colegiul Național ,,Ion Minulescu”, din Slatina – Marius Perianu. Și anul acesta, profesorul a strâns în jurul său sute de elevi, pregătiți de olimpiadă.
La fel ca restul concursurilor școlare, și Olimpiada Națională Gazeta Matematică se va desfășura în mediul online, însă doar în primele două etape. Organizatorii au decis ca etapa națională să aibă loc cu prezență fizică, respectând măsurile sanitare, notează realitateaoltului.ro.
Prima etapă a fost cea pe școală, iar datele au fost alese de cadrele didactice, respectând perioada 20-27 februarie. În cadrul acestei ediții, elevii au avut de rezolvat teste grilă, acu 20-24 de întrebări și un răspuns unic.
,,La nivelul județului Olt, au participat aproximativ 500 de elevi, din 35 de școli, atât din mediul urban cât și din mediul rural. Organizarea concursului a fost asigurată de Filiala Olt a SSM, iar în desfășurarea concursului au fost implicați peste 100 de profesori din întreg județul. Subiectele au fost elaborate împreună cu Filialele Mehedinți și Vâlcea ale Societății de Științe Matematice. Felicitări elevilor participanți și profesorilor pregătitori! Succes la a doua etapă (20 martie)”, a transmis Marius Perianu, profesor de matematică la Colegiul Național ,,Ion Minulescu” din Slatina și coordonator al evenimentului.
Mai departe, se vor califica elevii care realizează cel puțin 75% din punctaj. De asemenea, cea de-a doua etapă, cea locală, se va desfășura tot online, pe 20 martie.
În cadrul etapei naționale vor participa doar elevii claselor VII-XII, după ce elevii din clasele a VI-a și a VI-a vor fi premiați de către SSMR, în urma rezultatelor obținute la etapa II-a. Ediția finală pentru aceste două clase poate fi organizată independent, la nivel local, dar tot în mediul online.
Ultima etapă se va organiza, astfel, cu participare fizică, în universitățile din București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova și Constanța. Va avea loc la mijlocul lunii aprilie, iar proba va urmări formatul obișnuit al olimpiadelor naționale, în cadrul căreia elevii vor avea de rezolvat patru probleme.
În urma rezultatelor finale, doar 40 de elevi de liceu si 30 de elevi de gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a) vor participa la două teste de calificare pentru constituirea loturilor naționale. Testele se vor ține la București, iar Comitetul Științific va decide acordarea de wild-carduri doar pentru 10 elevi care nu s-au calificat, dar au obținut medalii la ultimele două ediții ale Olimpiadelor Internaționale sau Balcaniadelor.