15 februarie este ziua în care se împlinesc 60 de ani de la eclipsa totală de soare din 1961.
Ziarul România Liberă spunea atunci că: „Fenomenul a început în sudul Franţei odată cu răsăritul soarelui – umbra Lunii trecând apoi prin centrul Italiei, Iugoslavia, Bulgaria, România şi Ucraina de Sud, Ural, şi se va încheia în Siberia de vest odată cu apusul Soarelui. Eclipsa va putea fi văzută numai din localităţile aşezate în drumul umbrei Lunii. Umbra Lunii, de forma unui cerc turtit cu diametrul mare de 300 de kilometri şi diametrul mic de 120 km, se va deplasa spre răsărit, cu viteza de 660 m/s”, conform unui articol din România Liberă din 15 februarie 1961.
Ziarul venea şi cu recomandări pentru modul în care trebuia privit Soarele. „În timpul eclipsei este necesar ca Soarele să fie privit numai prin ochelari de sudură, sticle afumate, sau clişee fotografice expuse la lumină şi developate. Este indicat să privim soarele cu ochiul liber numai în timpul totalităţii eclipsei.”, spunea articolul, conform agerpres.ro
Ziarul menţiona şi faptul că în România eclipsa va fi vizibilă între orele 8:40 şi 11:18 iar vizibilitatea maximă va fi la ora 9:55. „La noi în ţară eclipsa va fi vizibilă între orele 8,40 şi 11,18 ca parţială la nord de linia de trecere prin Tr. Severin-Ploieşti-Brăila, şi totală la sud de această linie (linia centrală trecând prin Zimnicea- Constanţa). Durata totalităţii va fi pe linia centrală de 2 minute 33 secunde de la Zimnicea şi de 2 minute 37 secunde la Constanţa La Bucureşti eclipsa va dura între orele 8,43 şi 11,12 având faza maximă la ora 9,55; eclipsa totală se va vedea aici timp de două minute şi 10 secunde.”, conform articolului din România Liberă.
Eclipsa totală de Soare este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice şi apare atunci când Luna trece între Pământ şi Soare, printr-un punct al orbitei sale eliptice, relativ aproape de Pământ şi produce o umbră.
O eclipsă totală apare o dată la 40 de ani, vizibilă din aceeaşi regiune de pe pământ. Cele parţiale sunt mai dese. Eclipsa este un fenomen natural cunoscut de mii de ani. Există consemnări ale eclipselor cu cel puţin 4.000 de ani înainte de Hristos, conform agerpres.ro
Eclipsa totală de soare este un fenomen astronomic mai rar, eclipsa anterioară vizibilă din România a avut loc la 20 noiembrie 1816, iar următoarea s-a produs la 11 august 1999. Eclipsa Solară totală este considerată ca fiind unul dintre cele mai impresionante fenomene astronomice vizibile de pe Pământ, potrivit site-ului eclipse.gsfc.nasa.gov.