sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Un vaccin universal care ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor coronavirusului ar putea fi disponibil într-un an

Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin anti-Covid-19 universal care, dacă va fi eficient, va pune capăt nevoii de a modifica și ajusta vaccinurile existente în timp ce virusul suferă mutații.
Potrivit acestora, vaccinurile existente precum Pfizer și AstraZeneca țintesc proteina Spike a virusului, dar eficiența lor este așteptată să scadă pe măsură ce acest element suferă mutații.

Deja există dovezi că ele nu protejează la fel de bine împotriva variantelor care conțin mutația ”E484k”, precum cele care circulă în sudul Africii și în Brazilia, scrie hotnews.ro care citează The Telegraph.

Cercetătorii spun că, noile vaccinuri universale vor ținti de asemenea proteinele găsite în nucleul virusului care sunt mai puțin predispuse la mutații, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva tuturor variantelor și vor avea teoretic o mai mare longevitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust care are un loc în SAGE (Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă), grupul de consiliere al Guvernului, este printre un număr de cercetători influenți care au sugerat săptămâna aceasta guvernului să se orienteze către vaccinuri mai universale.

Compania britanică Scancell, care este specializată în dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului, și alte firme din Europa și SUA deja lucrează la astfel de vaccinuri și speră că în scurt timp să dovedească că pot produce un răspuns imunitar eficient.

Alături de cercetătorii de la Nottingham, Scancell țintește o proteină din centrul virusului numită proteină nucleocapsidă sau proteina ”N”, alături de proteina spike. Studiile pe oameni al acestui vaccin vor începe în a doua jumătate a anului în curs, după rezultatele pozitive în testele pe șoareci.
Produsul pe bază de ADN pare să stimuleze un anticorp și răspunsul celulelor T.

Directorul medical Scancell, dr. Gillies O’Bryan-Tear, a declarat pentru The Telegraph: „Nu susținem neapărat că va fi un vaccin pan-coronavirus, dar are potențialul de a fi pur și simplu datorită locului pe care îl vizează”.
O serie de alte companii de biotehnologie lucrează la vaccinuri similare, inclusiv myNEO în Belgia și Osivax în Franța. Aceasta din urmă tocmai a finalizat un studiu clinic de fază II cu un vaccin universal împotriva gripei care vizează și proteina N.

Alți cercetători din SUA au sugerat folosirea unui vaccin Sars dezvoltat anterior sau a unui vaccin care vizează mai multe coronavirusuri ar putea stimula o protecție mai largă.

Aceste produse ar putea proteja nu numai împotriva tuturor variantelor virusului pandemic Sars-CoV-2, ci și a altor coronavirusuri, cum ar fi Sars și Mers, și viitoarele coronavirusuri.
Cu toate acestea, vaccinurile universale Covid se confruntă cu obstacole semnificative. Experții notează că oamenii de știință lucrează de zeci de ani fără succes la un vaccin universal împotriva gripei, de exemplu.
Profesorul Danny Altmann, imunolog la Imperial College, a spus: „Nu este science fiction, dar nu este banal”. Scancell a beneficiat de o oarecare finanțare de la Innovate UK, dar are nevoie de un partener farmaceutic important pentru a-și avansa noul vaccin prin studii clinice și investiții noi de câteva sute de milioane de lire sterline.

„Dar, având în vedere acest lucru și rezultate pozitive din studiile de fază I / II, vaccinul său ar putea fi dezvoltat în termen de un an”, a spus acesta.

Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că în acest moment este posibil să nu fie nevoie de noi vaccinuri.
Până în prezent, nu există nicio dovadă care să demonstreze în mod concludent că vaccinurile existente sunt ineficiente împotriva noilor variante, deși se așteaptă să apară altele.

Politica