Reprezentanții Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea au transmis că toți cetățenii de pe raza oraşului sunt obligați să colecteze separat deşeurile biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşă în uşă, denumită în continuare U-U, sau prin aport voluntar, denumită în continuare AP.
Astfel, persoanele fizice sau juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună acele deşeuri în spaţiile indicate la punctele de colectare amenajate pe raza municipiului, sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.
„Conform Regulamentului serviciului de salubrizare a Municipiului Râmnicu Vâlcea, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 278 din 2015, actualizat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 413 din 17 decembrie 2018 privind modificarea şi completarea Regulamentului, a Caietului de Sarcini şi a Contractului de delegare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare de pe raza Municipiului Râmnicu Vâlcea, deşeurile biodegradabile sunt deşeuri care suferă descompuneri anaerobe sau aerobe, cum ar fi deşeurile alimentare ori de grădină, şi care pot fi valorificate material”, se arată în comunicatul primăriei Râmnicu Vâlcea.
Potrivit aceleiaşi reglementări legale, cetăţenii şi operatorii economici care nu separă biodeşeurile riscă amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei. Separarea biodeşeurilor în gospodării/locuințele oamenilor este vitală pentru creşterea semnificativă a nivelului de reciclare şi evitarea unor amenzi costisitoare din partea Uniunii Europene.