De aproape un an de zile, pandemia cauzată de Covid-19 afectează oamenii nu doar prin prisma virusului în sine, cât și prin efectele pe care le are asupra psihicului fiecăruia. Grija de sine și pentru ceilalți, informația incompletă sau, de multe ori, eronată afectează poate mai mult decât conștientizăm.
Psihologul Ana Dobre susține că stresul cauzat de pandemie, poate fi la fel de dăunător ca virusul în sine.
„De prin toamnă au început să vină oameni care aveau în general stări de panică și atacuri de panică. Erau persoane care în viața de zi cu zi erau anxioase și se îngrijorau mai mult decât era cazul pe diverse aspecte și, din cauza temerilor de a nu contacta virusul, ajungeau la atacuri de panică generalizate. La fel și cei care au contactat virusul, au rămas speriați să nu care cumva să se întâmple din nou, pentru că asta li s-a transmis, că nu se termină”, a menționat Ana Dobre.
Sunt și oameni ale căror ultime griji sunt reprezentate de ideea de a contacta virusul. Oameni care, atât prin firea lor, ori prin refuzul de a fi mereu la curent cu subiectul, reușesc să nu fie atât de afectați emoțional.
„Mai vin și oameni care nu sunt atât de speriați, care își continuă viața în mod normal. În general nu sunt atât de speriați cei care și-au continuat munca și nu au trebuit să lucreze de acasă și să-și schimbe rutina”, a mai adaugat psihologul.
Stresul cauzat de pandemie, cât și restricțiile impuse de aceasta au afectat oamenii atât pe plan profesional, cât și pe cel intim și emoțional. Mulți dintre aceștia au simțit nevoia să discute cu un psiholog despre problemele apărute în cupluri.
„Problemele de cuplu s-au accentuat, cum știm cu toții. La fel și cele personale deoarece trebuia să stai în casă cu toată familia și cei care au muncit de acasă au început să aibă probleme între ei, mai ales în cuplu. Foarte mulți dintre ei au simțit nevoia de a discuta acest lucru cu mine”, a spus Ana Dobre.
Sunt și foarte mulți români plecați în străinătate care au decis că vor să discute cu un psiholog pe perioada pandemiei. De cele mai multe ori, aceștia au preferat să discute online, cu cineva din țară.
„Personal, am lucrat mai mult pe online cu români plecați din țară. Este mai bine să faci terapie cu un terapeut care vorbește limba ta, crescut în cultura ta, că te poate înțelege și ajuta mai bine”, a adăugat Ana Dobre, care a ținut să amintească și faptul că stresul și anxietatea nu îi feresc nici pe psihologi, mai ales că aceștia sunt expuși la a empatiza cu toate problemele celor pe care îi ascultă.
„Toți cei din domeniu suntem mai stresați și mai anxioși. Eu personal, care știu ce înseamnă anxietatea și cum se gestionează, am o viață liniștită și așezată, însă mi-au venit anxietăți, spre panică din senin. Te trezești noaptea din somn, îți bate inima, știu că este un atac de panică și nu știu de unde este. Stau și caut și realizez că este de la faptul că a crescut nivelul de stres general. Mie personal mi-au fost stricate multe planuri care-mi ofereau siguranță și stabilitate”, a subliniat psihologul.
Oamenii cei mai afectați de pandemie sunt cu siguranță cei hiperactivi. Oamenii care au o rutină zilnică și care le-a fost destul de afectată de pandemie. Schimbarea obiceiurilor a adus cu siguranță și stres în plus pentru majoritatea.
„Un om care nu poate să stea cu gândurile lui, pentru că se sperie de ele, este un om anxios. El va vrea să fie mereu ocupat. Lucru recomandat mereu de mine. Preocuparea este cea mai bună pastilă pentru anxietate. Pentru oamenii cu vieți foarte active a fost mai greu în pandemie și cu siguranță continuă să fie. Ei nu au mai avut activități pe care să le facă și au trebuit să stea și cu probleme lor de dinainte și cu stresul actual. Dacă nu conștientizezi că nivelul de anxietate a crescut pentru fiecare, vei fi oricum afectat”, a menționat Ana Dobre.
Psihologul subliniază și că îngrijorarea este un sentiment normal și că nu trebuie să lipsească, dar nici nu trebuie exagerat: „Îngrijorarea este o emoție normală și sănătoasă, că dacă nu ne-am mai îngrijora, nu ne-am mai ridica din pat să ne ducem să muncim. Să te îngrijorezi mai mult înseamnă să devii anxios. Iar când treci de la anxietate la panică, nu e bine, pentru că nu-ți mai funcționează cortexul prefrontal și neuronii”.
Îngrijorați sau nu, majoritatea celor care au bătut la ușa psihologului, în această perioadă, au ajuns să discute și despre pandemie, oricare ar fi fost motivul pentru care au simțit nevoia să discute cu psihologul.
„Se ajunge la discuții despre Covid mereu și la cabinet și online. Cu fiecare pacient am vorbit despre asta. Pentru că vine în cabinet, poartă mască și așa mai departe”, a precizat Ana Dobre.
Ea susține că mulți dintre cei care poartă mască frecvent sunt convinși de ideea că asta-i și protejează suficient. Acest lucru îi face pe mulți să și contacteze virusul, pentru că încrederea în purtarea măștii le oferă acestora libertatea de a face cât mai multe lucruri și de a interacționa cu mulți oameni fără a se proteja suplimentar.
„Este bine să fim atenți, să ne ferim și să conștientizăm că atunci când vedem un om cu mască, ne stresează, că ne amintește de Covid”, a adăugat psihologul, care sfătuiește fiecare om în parte să fie undeva la granița dintre a lua toate măsurile pentru a se feri de virus și a nu-i da mai multă importanță decât e cazul, pentru că și stresul afectează la fel de mult.
Alexandru NICA