Din 8 februarie, copiii din Dolj ar urma să poată merge la școală, însă depinde de rata de incidență a cazurilor de coronavirus din fiecare localitate, care va permite sau nu participarea fizică deplină la ore. În Craiova, așa cum arată datele în acest moment, școlile ar urma să fie deschise doar pentru elevii din ciclul primar și cei din ani terminali.
Potrivit deciziei autorităților centrale, se va ține cont de scenariul în care se află școlile din localități. Totuși, acolo unde există carantina instituită, toată lumea stă acasă, iar orele se vor face strict în mediu digital.
La nivelul județului Dolj, rata de infectare din ultimele 14 zile este de 1,11 cazuri/mia de locuitori, conform ultimelor raportări, însă situația diferă pe localități.
În ceea ce privește scenariul roșu, unde rata de incidență este în 3 și 6 cazuri/mia de locuitori, merg fizic doar copiii din grădiniță și cei din clasele I-IV, restul făcând școala on-line Localitățile doljene în care se aplică acest scenariu sunt: Brabova, Mischii și Drăgotești.
Scenariul galben, în care se află și municipiul Craiova, le permite să meargă la școală copiilor din grădinițe, ciclul primar, celor din clasele a VIII-a, respectiv a XII-a. Rata de infectare se menține între 1 și 3 cazuri/mia de locuitori și se regăsește în: Ghercești, Seaca de Câmp, Cioroiași, Brădești, Malu Mare, Rast, Pielești, Bechet, Calafat, Gogoșu, Cârcea, Ciupercenii Noi, Călărași, Galiciuica, Ișalnița, Giubega, Teslui, Coțofenii din Dos, Orodel, Bârca, Rojiște, Cetate, Perișor, Seaca de Pădure, Gighera, Podari și Galicea Mare.
Restul localităților din Dolj se află în scenariul verde, unde sunt puține cazuri de Covid-19 confirmate, rata de infectare fiind de maximum 1 caz/mia de locuitori. În acest caz, toți copiii vor putea merge fizic la școală – cei din grădiniță, ciclu primar, gimnazial și liceal.
Cu toate acestea, redeschiderea școlilor implică o atenție sporită cu privire la păstrarea măsurilor de protecție sanitară, atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor. În privința măștilor și a soluțiilor dezinfectante din unitățile școlare din Dolj, Inspectoratul Școlar Județean a precizat că momentan, sunt suficiente, iar acolo unde va fi nevoie, se va suplimenta.Totodată, Primăria Craiova afirmă că s-au alocat fonduri suficiente data trecută, până ca școlile să fie închise, motiv pentru care nu au avut când să se consume toate aceste dispozitive medicale de protecție.
Decizia de redeschidere a școlilor va trebui reglementată printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, după ce vor fi stabilite mai multe norme sanitare, având în vedere contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
Medicii se întorc în școli
Medicii școlari care fuseseră detașați la centrele de vaccinare împotriva coronavirus din Craiova se vor întoarce în unitățile de învățământ din oraș. Reprezentanții Primăriei spun că procesul de vaccinare nu va fi afectat.
„Unitățile de învățământ din municipiul Craiova au asigurată asistența medicală școlară. Toate cadrele medicale din rețeaua administrației locale vor reveni, din 8 februarie, la cele 77 de cabinete de medicină generală din școli și licee.
Serviciul Public de Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe are un personal total de 174 cadre medicale (medici și asistente).
Personalul medical din subordinea Primăriei, care era detașat în centrele de vaccinare va reveni, de luni, în unitățile de învățământ. Centrele de vaccinare vor avea însă asigurat, în continuare, necesarul de cadre medicale, având în vedere că urmează să se facă selecția dosarelor depuse”, au precizat reprezentanții Primăriei Craiova.
La solicitarea “Jurnalul Olteniei”, reprezentanții Primăriei Craiova au precizat și că “RAT monitorizează permanent fluxul de călători. Dacă situația o va impune, reprezentanții RAT sunt pregătiți, în orice moment, să suplimenteze numărul de autobuze de pe traseele din oraș”.