Reabilitarea blocurilor din Craiova, prioritate pentru Lia Olguța Vasilescu

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Un noi proiect este demarat de municipalitatea craioveană, referitor la reabilitarea termică a blocurilor, ce implică astfel un plus de confort pentru cetățeni, dar și costuri reduse la energia termică.

Planul edilului Lia Olguța Vasilescu privind reabilitarea termică include lucrări de izolare termică a faţadei, schimbarea tâmplăriei, închiderea balcoanelor, lucrări de termo și hidroizolație, repararea acoperișului blocului, instalarea alternativă de producere a energiei din surse regenerabile, precum și reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum.

În ceea ce privește finanțarea proiectului, peste 50% din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30% de municipalitatea craioveană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar dacă este un proiect susținut, în mare parte, din fonduri europene, craiovenii vor trebui să scoată din buzunare un procent de aproape 20% pentru reabilitarea termică aferentă locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară. Însă, în urma discuțiilor pe care primarul Craiovei le-a avut cu președiniții de asociație, s-a constat că nu toți locuitorii orașului sunt dispuși să plătească această sumă, nefiind de acord cu proiectul de modernizare.

„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este foarte bine să semneze pentru procedura de reabilitare termică a blocurilor. Ne-am întâlnit până acum cu toți președinții de asociații. În urma discuțiilor cu dumnealor, dar și cu cetățenii din cartiere, am observat că unii s-au mișcat extraordinar de bine și au obținut semnăturile, în schimb alții nu sunt suficient de interesați și atunci considerăm ca și cetățenii, atunci când merg să achite întreținerea, să pună întrebări legate de acea listă unde să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea, așa cum s-a mai făcut și în mandatul meu trecut, se desfășoară în cam aceleași condiții. Deocamdată asta știm pentru că încă nu au apărut ghidurile. Probabil că partea de cofinanțare a proprietarilor va fi de 20%, va fi o cofinanțare a primăriei și restul din fonduri europene. Practic, proprietarii vor trebui să suporte doar 20% din costul reabilitării”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.

Pe de altă parte, în cazul în care majoritatea locuitorilor unui bloc nu sunt de acord cu proiectul demarat și nu se atinge pragul de 50% plus unu, s-a luat în calcul aplicarea legii care obligă cetățenii să repare fațada blocurilor. Lia Olguța Vasilescu este hotărâtă să ducă la bun sfârșit proiectul în cauză, mai ales că acesta presupune și modernizarea din punct de vedere estetic a blocurilor.

„Este foarte important să avem acest proiect. Suntem unul dintre puținele municipii din țară care au intrat în prima fază cu doar 40 de blocuri în reabilitare, asta pentru că efectiv asociațiile de proprietari nu au înțeles demersurile noastre și nu au putut să îi convingă pe oameni să semneze. În alte orașe stau mult mai bine lucrurile. Eu sper să intrăm cu 4.000 de blocuri în reabilitare termică în următorul ciclu financiar al UE.

Când se atinge pragul de 50% plus unu este suficient pentru a demara proiectul. Celor care refuză să plătească, li se va impune la Direcția de Taxe partea care le revine la plată. Când acest prag nu se atinge, luăm în calcul să aplicăm legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de a-și repara fațada blocurilor. Legea a apărut la finalul anului trecut. Oamenii trebuie să știe că aceste reparații costă cam cât înseamnă acea cofinanțare de 20%, avantajul reabilitării termice fiind net superior”, a conchis primarul Craiovei.

Primul pas în ceea ce privește demararea proiectului a fost deja făcut, în sensul că președinții de asociații au fost înștiințați. Rămâne doar ca locuitorii să ia legătura cu aceștia și să semneze pentru proiectul reabilitării.

Share This Article