sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sindicaliștii ,,Cartel Alfa” au pichetat Prefectura Dolj

Un nou protest organizat de Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a avut loc miercuri dimineața în fața Prefecturii din Dolj. Aproximativ o sută de lucrători din Craiova și Dolj, atât din mediul privat, cât și de la stat, au protestat împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvern.

Cei mai mulți dintre ei sunt politiști, profesori, angajați ai sistemului de sănătate, dar și salariați din privat.

Președintele filialei ,,Cartel Alfa” Dolj, Adi Banici, a precizat că protestele vor continua până pe 24 februarie, în fiecare oraș din țară, astfel încât Guvernul să conștientizeze cât de grav a afectat o parte din angajații români, ale căror drepturi salariale nu sunt respectate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Ne-am întâlnit din nou în fața Prefecturii. Acești guvernanți n-au făcut decât să ne oblige să revenim iar să ne cerem drepturile, drepturi obținute prin lege. Suntem sindicate din sănătate, din învățământ, din poliție și din mediul privat – avem Sindicatul Metro, Sindicatul Asigurărilor Sociale Raiffeisen Bank. Au reușit guvernanții să ne aducă iar în mijlocul străzii, pentru că nu vor să respecte legile, nu vor să respecte ceea ce au promis în campania electorală. Ca de fiecare data, ne-au păcălit și ne păcălesc în continuare. Dar, de data aceasta au reușit să ne unească”, a declarat Adi Banici.

Organizarea protestelor de către ,,Cartel Alfa” a început pe 14 ianuarie, reprezentanții confederației propunându-și să picheteze fiecare prefectură din țară.

,,Ne vrem drepturile. Așteptam acele creșteri salariale promise la 1 ianuarie 2017, creșteri promise de lege. Era vorba de personalul din cadrul poliției, care trebuia să aibă o mărire de salariu de la 1 ianuarie, era vorba de personalul auxiliar din sănătate – îngrijitori, brancardieri – care au fost uitați ca de fiecare dată. Acești oameni puteau să aibă și ei mai mult la salariu cu 200 de lei, numai că Guvernul nu s-a sinchisit să facă acest lucru”, potrivit președintelui ,,Cartel Alfa” Dolj.

Motivul principal pentru care angajații au protestat a fost cel al nerespectării Legii salarizării, în special vizavi de polițiști, care s-au aflat în prima linie în lupta anti-COVID, alături de cadrele medicale.

,,Suntem nemulțumiți pentru că Guvernul și-a întors ochii de la noi, cu toate că noi am fost în prima linie în lupta pentru Covid, încă de la intrarea în vama Nădlac a tuturor românilor, când am preluat toate persoanele, le-am condus la domiciliu, am avut grijă ca toată lumea să lupte împotriva Covid pe perioada stării de alertă și de urgență. Din păcate, anul acesta, cum era de așteptat, guvernanții nu au vrut să mai respecte legile din 2017, iar asta este o mare problemă. Ne cer nouă să respectăm legea, dar ei nu respectă Legea 153 din 2017. Acesta este principala noastră nemulțumire, pentru că am luptat împotriva acestui Covid încă de la început și am fost lăsați deoparte, fără niciun motiv și fără nicio explicație”, potrivit președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, filiala Dolj, Gioni Bălan.

Totodată, personalul auxiliar din spitalele de stat, dar și din clinicile private, este nemulțumit de modul în care guvernanții au gândit creșterile salariale din acest an.

,,Vreau să le arătăm guvernanților că am venit astăzi aici din mai multe motive. Primul motiv care ne afectează pe noi, cei din sănătate, este blocarea salariilor personalului auxiliar. Între cei de aici, marea majoritate sunt infirmiere, îngrijitoare, brancardierei, oameni al căror salariu anul acesta ar fi trebuit să crească cu aproape 200 de lei și pentru ei nu s-au găsit bani. Este o problemă a respectării legii, dar și o problemă cu care venim de mult timp. În România, austeritatea și sărăcia afectează în principal pătura săracă și de la an la an, avem salariați cu salarii din ce în ce mai mici. Avem o problemă și cu taxarea. De ce colegii cu salariile de 2000 de lei net să fie taxați ca cei cu salarii foarte mari? România nu poate să suporte așa ceva! Suntem oameni, care pe timpul pandemiei, am stat echipați în condiții vitrege și fără echipament de protecție, așteptând ca guvernanții să aprecieze munca noastră. Nu se întâmplă treaba asta!”, a precizat Corina Ionașcu, lider al Sindicatului Unimedical al SCJU Craiova.

Nu în ultimul rând, și angajații din învățământ își arată arată indignarea față de guvernanții care le ignoră drepturile.

,,Astăzi, după mulți ani de zile, suntem iar împreună în fața Prefecturii. Cred că din 1990, este pentru prima dată când după o lună de instalare a Guvernului, protestele din cauza austerității impuse de Guvern au început așa de repede. Nu respectă nicio lege. Spun că nu sunt bani! Fals! De ce a crescut atât de mult datoria publică? A ajuns aproape la 50% din PIB. Suntem ultima țară din Uniunea Europeană care am ajutat industria, privatul, sănătatea, poliția. Toate sectoarele sunt afectate. Au promis tot felul de ajutoare și nu au dat nimic. Sărăcia, injustiția socială ne-au scos în stradă! Noi, educația, cerem 6%! Avem o lege din 2011, dar niciodată nu a fost respectată. Pentru tot sectorul și toate domeniile de activitate, am cerut sporul la nivelul salariului real, nu la cel din 2018. Am cerut să se respecte toate drepturile salariaților! Noi am cerut dreptate, justiție socială, posibilitatea de a ne desfășura activitatea și a munci, de a rămâne în această țară! De ce pleacă colegii și absolvenții noștri? Pleacă pentru că acești guvernanți nu vor să asigure salarii decente. Nu am cerut nu știu ce creșteri, ci salarii decente”, a declarat Niculae Boteanu, liderul Sindicatului Preuniversitar din Dolj.

O delegație a protestatarilor a avut o întrevedere cu Prefectul de Dolj, domnul Nicușor Roșca și Subprefectul instituției, doamna Daniela Dobrin, pentru a dezbate motivele pentru care salariații sunt nemulțumiți, dar și pentru a găsi soluții în acest sens.

,,În cadrul acestei întâlniri, pe lângă problemele ridicate și sintetizate în memoriul depus la Instituția Prefectului – Județul Dolj cu privire la măsuri fiscal-bugetare adoptate referitoare la înghețarea drepturilor salariale, au mai fost discutate și alte aspecte legate de modalități de salarizare având în vedere și contextul actual al pandemiei de Covid-19. Prefectul județului Dolj, dl. Nicușor Roșca, a asigurat partenerii de discuție că va întreprinde toate demersurile instituționale în sprijinul revendicărilor formulate”, potrivit reprezentanților Prefecturii Dolj. Totodată, sindicaliștii ,,Cartel Alfa” au organizat proteste și în București, la Palatul Cotroceni, dar și în fața Ministerului Finanțelor.

,,Caravana Drepturilor Sociale”, cum este denumită acțiunea confederației, a pornit din Baia Mare și a pichetat prefecturile din Zalău, Târgu Mureș, Brașov, Ploiești, respectiv din Dolj.

Andreea TIGOIANU

Politica