Voluntariatul în județul Dolj reprezintă o activitate foarte importantă și poate mult mai închegată decât ne-am aștepta unii dintre noi. În toate domeniile, de la cele sociale, la cele sanitare, voluntariatul funcționează iar numărul celor care vor să ajute diverse instituții sau proiecte care implică voluntariatul, sunt în creștere în ultimii ani. Tinerii sunt cei care obișnuiesc să se implice în munca de voluntariat cel mai mult. Un astfel de exemplu este Nicu Fabian Ilie, un tânăr de 18 ani din Craiova, voluntar SMURD din iunie 2019.
Povestea lui Nicu este una specială, el dorindu-și încă din clasa a 8-a să intre la Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”. Nu a reușit să intre din pricina unor probleme de natură medicală, dar s-a reorientat către medicină, urmând simultan și cursurile de voluntariat pentru SMURD. El și-a depus dosarul de înscriere în martie 2019, iar în luna iulie a făcut primele cursuri de prim-ajutor. Dosarul de înscriere este unul destul de complet și implică inclusiv o adeverință de la un psiholog. Nicu spune că aproximativ jumătate din cei care depun dosare ajung să și treacă mai departe, să devină practic voluntari paramedici, iar o parte dintre aceștia se opresc după cursul de prim-ajutor, motivul principal pentru care se înscriu fiind exclusiv acest curs, aspect binevenit oricum, pentru orice om.
„Consider că oricine ar trebui să facă aceste cursuri de prim-ajutor. Este important pentru fiecare om să cunoască minimul din ce înseamnă acordarea primului ajutor. Din acest motiv recomand tuturor să se înscrie, chiar dacă după curs decid să nu mai continuie din diverse motive. Meseria de paramedic, chiar și voluntar, este una grea, mai ales pentru un tânăr. Trebuie să fii motivat și puternic psihic”, ne-a spus Nicu Ilie.
Absolvenții cursului de voluntariat în cadrul SMURD sunt chemați să ajute la diverse cazuri, relativ ușoare, existând mai multe niveluri de cursuri, la care voluntarii pot aplica pe parcurs, din ce în ce mai dificile ca grad de dificultate: curs de prim-ajutor, curs de descarcerare, curs de reanimare. Voluntarii SMURD sunt și cei care ajută la promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor și nu numai.
„Sunt și alte activități la care luăm parte, în afară de activitatea SMURD. Ajutăm la promovarea ideii de voluntar, mergând în școli și licee, vorbind cu elevii despre ce implică munca de voluntar și de ce este importantă. Pe timpul stării de urgență, Primăria Craiova a făcut un program numit Solidaritate, în care se împărțeau alimente celor care aveau nevoie. La nivel de inspectorat s-a format o echipă de voluntari și noi am fost cei care am distribuit în toată Craiova pachetele”, a menționat tânărul.
Nicu Ilie spune că nu există cazuri la care să fi participat și să nu îl marcheze într-un fel sau altul, indiferent de contextul lor.
„Toate cazurile la care mergi te marchează. Și dacă nu sunt grave, toate au povești, iar acestea sunt impresionante. Înainte să fiu voluntar SMURD, am fost voluntar într-o clinică de pediatrie, unde erau destul de mulți copii cu probleme diverse”, a mai spus acesta.
„Trebuie finanțări mai mari pentru SMURD”
Despre personalul SMURD, a devotamentului și profesionalismului acestora, Nicu spune că a fost și încă este impresionat. Implicarea și organizarea personalului este una ireproșabilă, atât în privința formării lor ca voluntari, dar și felul în care cei implicați își fac munca. Cu toate acestea, tânărul nu poate să nu sublinieze faptul că ar trebui mult mai bine finanțată această activitate.
„Personalul SMURD este foarte bine organizat și profesionist. De când sunt voluntar SMURD mi-a fost foarte clar nu doar că vreau să urmez facultatea de medicină, ba chiar medicina de urgență. Aportul acestor oameni a fost foarte important. Cu toate astea, părerea mea personală este că ar trebui făcute investiții care să ajute, finanțări mai mari pentru acest serviciu, mai ales în privința aparaturilor neceare pentru cazurile grave”, a adăugat Nicu.
Activitatea voluntarilor SMURD a fost întreruptă din luna octombrie 2020, din cauza creșterii incidenței cazurilor de Covid19 la nivelul județului Dolj, devenind prea riscant pentru voluntari să participe activ. Aceștia au rămas într-o comunicare continuă cu instructorii, care îi vor anunța îndată ce activitatea de voluntariat va putea fi reluată. Ilie Nicu Fabian așteaptă cu aceeași dorință de implicare reluarea activității, despre care spune ferm că l-a ajutat să fie un om matur, puternic și implicat în ideea de a ajuta.
Alexandru Nica