sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

UE achiziţionează încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech

Uniunea Europeană a încheiat un nou acord cu Pfizer-BioNTech pentru achiziţionarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin COVID.

Anunțul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care a menționat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.

„Comisia Europeană le-a propus astăzi (vineri) statelor-membre ale UE să cumpere o cantitate suplimentară de 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona alte încă 100 de milioane de doze”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Acest lucru îi va permite UE să cumpere în total 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este deja folosit pe teritoriul UE”, subliniază comunicatul, potrivit Digi24.

Pe de altă parte, compania germană BioNTech a anunțat vineri vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu Pfizer, acționează și împotriva mutației-cheie în variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Potrivit experților, testele efectuate în vitro au arătat că „anticorpii persoanelor care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 neutralizează efectiv SARS-CoV-2 cu o mutație cheie care se găsește și în două tulpini extrem de transmisibile”, potrivit comunicatului.

Studiul a fost făcut împreună cu Facultatea de Medicină a Universității din Texas (UTMB), în condițiile în care au fost raportate mutații multiple la nivelul glicoproteinele S, care sunt ținte cheie ale anticorpilor generați de vaccin.

„Deși aceste două variante cu răspândire rapidă sunt diferite, ambele au mutația N501Y, care ajută proteina spike a virusului să se lege de celulele corpului uman”, explică BioNTech.

Studiul preliminar, care a folosit eșantioane de la persoane deja imunizate, arată că vaccinul este eficient împotriva acestei mutații.

„Pfizer, BioNTech și UTMB sunt încurajate de aceste concluzii prelimiare ale studiului in vitro. Sunt necesare date suplimentare pentru a monitoriza eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech în prevenirea infectării cu noile variante de virus. Dacă virusul va suferi mutații care să facă necesară o actualizare a vaccinului, pentru a conferi în continuare protecție împotriva COVID-19, credem că flexibilitatea platformei de vaccin ARNm este potrivită pentru a acest lucru”, se mai arată în comunicat.

Politica