Mai mulți tineri și copii din localitatea Bălești au mers la colindat în fața Primăriei. Activitatea a fost filmată, iar imaginile au apărut pe paginile de socializare. Ulterior, Poliția a anunțat că a demarat verificări.
Cum imaginile au apărut în spațiul public, chiar pe pagina de Facebook a Primăriei Bălești, primarul Mădălin Ungureanu a spus că au fost respectate normele impuse de către autorități, colindătorii purtând măști de protecție și au stat distanțați.
„Am primit trei grupuri de câte 12 colindători, dar au purtat mască și au păstrat distanța. Au folosit și dezinfectant. Nu știu ce vor unii prieteni, dar eu nu puteam să le spun oamenilor să plece, sunt un om autentic și cu naționalismul în mine. Voi respecta tot ce înseamnă tradiții ale neamului românesc. A fost ansamblul local de aici, printre elevii școlii. Dacă se constată că am încălcat regulile, nu mă dau înapoi și îmi asum. Se pare că se vrea să se dărâme tot ce înseamnă tradiție. Îmi asum, normal, dar nu am putut să-i trimit acasă”, a spus primarul Ungureanu, potrivit pandurul.ro
Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a făcut verificări și a constatat că legea a fost respectată: „Conform Ordinului Ministrului 3245/2020, activitățile culturale în aer liber sunt permise în localitățile unde incidenta cumulată a cazurilor confirmate cu Covid 19 este mai mică de 1,5 la mia de locuitori. Având în vedere că în imaginile apărute pe rețelele de socializare apar copii care fac parte din Grupul Vocal Altița, din comuna Bălești – Secție Externă a Școlii Populare de Arta Tg Jiu, activitatea nu intră sub incidența legii și nu va fi sancționată. Menționez faptul că legislația care se referă la interdicția formării de grupuri mai mari de 6 persoane se referă la grupuri pietonale, iar în cazul de referință grupul este unul cu o activitate artistică permisă de lege”, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj.
Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj a transmis către unităţile administrativ teritoriale din judeţul Gorj precizări privind desfăşurarea piţărăilor (colindeţilor), obiceiuri care au loc în mai multe zone din judeţ, în Ajunul Crăciunului.
Cei mici trebuie să țină cont de faptul că în interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. Se interzice deplasarea persoanelor în intervalul 23:00-05:00. Purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aşa fel încât să se asigure acoperirea nasului şi a gurii de către toţi participanţii. Dezinfectarea permanentă a mâinilor pentru toate persoanele care participă la piţărăi (colindeţi). Persoanele care împart produse vor purta obligatoriu mănuşi de protecţie. Menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între participanţi.
foto: pandurul.ro