sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Alegerile parlamentare din România, în presa străină: Absenteism record, stânga, marea surpriză

Presa din Spania, Marea Britanie, Italia şi Statele Unite vorbeşte despre absenteismul la urne în alegerile parlamentare din România, pe care îl văd ca o consecinţă a pandemiei, dar şi despre rezultatele „surprinzătoare” ale social-democraţilor şi extremiştilor de dreapta.

TVE notează: „Stânga română este surpriza în alegerile generale şi contestă victoria Centru-dreapta”.

Televiziunea naţională spaniolă subliniază că, înainte de încheierea numărării voturilor, opoziţia socialistă PSD conduce PNL, de centru-dreapta, care a pornit ca favorit în alegeri, şi că formaţiunea naţionalistă AUR, debutantă anul acesta, care se caracterizează drept apărătoare a suveraniei României, este marea surpriză.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot TVEscrie că a fost înregistrat un record negativ al prezenţei la vot în istoria alegerilor din România postcomunistă. Anterior, recordul negativ a fost înregistrat la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani, când 60,5% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Potrivit acestora, participare slabă a fost cauzată, în parte, de pandemie, şi că de ea au beneficiat social-democraţii, care au avut bune rezultate în zonele din sud şi sud-estul ţării, unde a fost cea mai mare prezenţă la vot, scrie news.ro.

BBC scrie: „Opoziţia din România are un avans redus în urma alegerilor”.

„Este puţin probabil ca social-democraţii să preia conducerea, având în vedere că partidul prim-ministrului Ludovic Orban are mai mulţi potenţiali aliaţi. Mai multe formaţiuni mici vor influenţa balanţa puterii, ce pare să favorizeze o coaliţie condusă de liberali”.

Şi britanicii vorbesc despre absenteismul la vot, despre intrarea în Parlament a partidului extremist Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) şi văd posibile două coaliţii: PNL-USR PLUS şi PNL-UDMR.

Analistul Nick Thorpe spune că rezultatul este dezamăgitor pentru Orban şi liberali, dar poate fi suficient pentru a rămâne la putere.

Agenția France-Presse, de pildă, a difuzat în regim de „breaking news” rezultatul exit-pollului dat publicității în România imediat după închiderea urnelor.

Într-un articol poziționat între primele de pe site, publicaţia Politico scrie că premierul de centru-dreapta Ludovic Orban este hotărât să rămână la putere după cursa strânsă de duminică, în ciuda faptului că pare să fi ieşit pe locul doi. Ei notează şi sprijinul primit în vremea pandemiei de naţionaliştii de extremă-dreapta din AUR din partea corona-scepticilor şi anti-vacciniştilor, care îi ajută astfel să intre în parlament.

Liberalii şi social-democraţii sunt umăr la umăr, scrie Deutsche Welle. De asemenea, site-ul remarcă faptul că prezenţa la aceste alegeri a fost cea mai scăzută de la căderea comunismului încoace. În prezentarea principalelor forţe politice, Deutsche Welle scrie despre PSD că este considerat un partid corupt, care a domintat politica românească în ultimii 30 de ani şi că este continuatorul partidului comunist.

Din Franţa, Les Echos scrie că partidul lui Ludovic Orban este în dificulate. Alegerile au adus o surpriză, liberalii erau aşteptaţi să iasă pe primul loc, în schimb sunt aproape la egalitate cu adversarii social-democraţi – încă o dată, descrişi drept moştenitori ai comuniştilor. Scorul PSD surprinde, având în vedere că în ultimii ani s-a discreditat prin încercările de a modifica legile anti-corupţie, pentru a-i ajuta pe anumiţi lideri ai săi să scape de nepedepsiţi, notează publicația franceză, citată de Digi24.

Peste Ocean, The New York Times scrie despre un test prin care trece premierul Ludovic Orban. Va avea nevoie de o alianţă pentru a rămâne la putere după această cursă surprinzător de strânsă.  

Şi jurnaliştii americani scriu că românii au participat în număr mic la vot. „Partidul lui Orban se aşteaptă ca o alianţă cu o formaţiune mai mică să îl menţină la putere. Orban a promis că va continua eforturile pentru modernizarea ţării, unul dintre cele mai sărace state membre UE, în timp ce va menţine România pe calea pro-europeană. Dar un rezultat puternic pentru Partidul Social Democrat, care a fost acuzat de mai multe scandaluri politice în ultimii ani, şi venirea în Parlament a unui partid naţionalist au înrăutăţit starea multor români. Ei au sperat pentru un semn clar că ţara lasă în urmă trecutul”.

Agenția Bloomberg notează că premierul român este optimist în privinţa şanselor unei coaliţii, deşi a pierdut alegerile. Din nou jurnaliștii remarcă cea mai mică participare la vot de la căderea comunismului, pusă pe seama coronavirusului. Social-democraţii s-au dovedit cei mai eficienţi în mobilizarea susţinătorilor în pandemie. Rezultatul este important şi pentru Uniunea Europeană, consideră Bloomberg. Ludovic Orban a scos ţara de pe drumul pe care o înscriseseră social-democraţii, care au flirtat cu politici asemănătoare celor din Ungaria şi Polonia, scrie agenția cu profil economic.

Politica