Se fac pași pentru înființarea primei bănci de plasmă din România

Jurnalul Olteniei
2 Min Read
(200313) -- WUHAN, March 13, 2020 -- Chen Zhi donates plasma at a blood donation vehicle in Wuhan, central China's Hubei Province, March 12, 2020. After undergoing a 14-day quarantine for medical observation as a cured COVID-19 patient, Chen Zhi and other 84 patients were permitted to return home from a medical treatment station in Wuhan Vocational College of Software and Engineering. Although Chen missed his family profoundly since he has been away from home for more than a month, Chen couldn't wait to fulfill the promise he made with other two patients during quarantine, to donate plasma in a bid to help other patients fighting against COVID-19., Image: 505952901, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Primele două echipamente de plasmafereză au fost instalate la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală, acesta fiind primul pas către înființarea primei bănci de plasmă din România, relatează HotNews.ro.

„Am instalat cele două echipamente la Spitalul Dimitrie Gerota, donatorii de plasmă convalescentă din București au acum la dispoziție 5 echipamente de plasmafereză. Tot în această perioadă a fost instalat al doilea echipament la Pitești și primul echipament la Zalău, iar în curând vor fi instalate alte echipamente de plasmafereză și la Cluj-Napoca, Buzău și Drobeta-Turnu Severin. Astfel, ajungem la 26 echipamente de plasmafereză instalate gratuit în toată țara, pentru a crește colectarea de plasmă convalescentă! Și nu ne vom opri!”, a anunțat Florin Hozoc, CEO-uln, firmei care a donat statului român singurele aparate de plasmafereză din țară și care a făcut, astfel, posibilă recoltarea plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus.

Peste 600 de români bolnavi de COVID-19 au fost salvați cu ajutorul plasmei convalescente donate de pacienții vindecați în ultimele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă covalescenentă pentru pacienții COVID.

Vorbim despre aproximativ 4.000 de români care au donat în această perioadă peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID.

De asemenea, peste 1.500 de doze sunt în procedură de validare, în timp ce aproximativ 2.000 de doze de plasmă au fost rebutate, pentru diverse neconformități. Administrarea la timp a acestei terapii a condus la o rată de deces foarte scăzută (între 4 și 15%) în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania, Italia, etc.). Donarea de plasmă se face prin două metode: plasmafereză și donare standard (sânge total) din care se extrage apoi plasma.

Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România – toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă). 

Distribuie acest articol