luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Oltenia, cu mărunțiș în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Dezvoltarea Olteniei nu este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar autoritățile locale vor încerca blocarea acestui document, au anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în urma efectelor pandemiei a fost lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Fondurilor Europene, urmează a fi negociat cu Comisia Europeană şi ar putea fi finanţat din a doua parte a anului viitor, în cazul în care Ungaria şi Polonia nu vor bloca în continuare aprobarea fondurilor pentru Mecanismul de rezilienţă şi recuperare.
Fondurile alocate prin Mecanismul de rezilienţă şi recuperare economică, în valoare de 30,4 miliarde euro, ar urma să fie cheltuite până la 30 iunie 2026 și se alocă pentru dezvoltarea infrastructurii din toate domeniile de activitate pe coordonatele tranziţiei verzi şi a combaterii efectelor schimbărilor climatice. Puțin însă pentru zona Olteniei, după cum au atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, Cosmin Vasile și Olguța Vasilescu.
„Analizând planul, putem vedea clar că Guvernul Orban, PNL, condamnă Oltenia la izolare și la sărăcie. Pentru dumnealor, Oltenia nu există. Este puțin spus că suntem revoltați după ce am văzut ce cuprinde planul. Sunt zeci de miliarde de euro alocate către alte regiuni, iar către Oltenia – zero. Este o bătaie de joc la adresa unei întregi regiuni istorice. Pentru ei, pentru PNL, Oltenia nu este parte din România. Regiunea noastră a fost eliminată de pe listele cu marile proiecte de infrastructură. Guvernul care clamează, și este și un principiu al Uniunii Europene, dezvoltarea regiunilor în mod echilibrat trimite miliarde în Vest și Nord-Vest, iar către Oltenia – zero. Nu a existat nici o consultare a Guvernului cu administrațiile județene. Și la noi există, sunt idei de proiecte, sunt nevoi și chiar aș menționa câteva pe care am fi dorit să le vedem în PNRR și anume reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, drum expres/autostradă către Lugoj, drum expres Craiova-Calafat”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Acesta a dat drept exemplu comuna Jucu, din județul Cluj, cu o populație de 4.700 oameni și care are prevăzute în PNRR două drumuri expres cu o lungime de 37 kilometri și cu o valoare de aproape 280 milioane euro, în timp ce pentru întreaga Oltenie sunt prevăzuți 4 kilometri de drum.
Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, executivul de la București a gândit pentru zona noastră realizarea Centurii Craiova Est – DX Pitești – Craiova, cu o lungime de 4,3 kilometri și care este estimată să coste 22 milioane euro.
„În momentul în care am văzut acest document, ne-am sufocat efectiv de indignare pentru că este inadmisibil ca ceva ce ar fi trebuit să însemne reducerea dezechilibrelor între regiuni, este, de fapt, scoaterea Olteniei de pe hartă. Și vreau să vin cu exemple concrete ca să înțelegeți cu toții cam ce viziune de dezvoltare are actuala guvernare vizavi de regiunea noastră. Zero kilometri de autostradă, zero kilometri de cale ferată modernizată, 4,3 kilometri de drum expres din cei 631,9 km câți sunt la nivelul întregii țări.
Vă amintiți că ni se dădea mereu, în campanie electorală, exemplul cu Clujul, cât este de dezvoltat și cum se va dezvolta în continuare. Pe ei, se vede clar că doar Clujul îi interesează. Nu este treaba noastră cum se dezvoltă Clujul din fondurile pe care le are la dispoziție din bugetul local sau din fondurile care sunt puse la dispoziție pentru toată țara pe principiul „Primul venit, primul servit” în ceea ce privește fondurile europene. Aici discutăm despre viziunea unui Guvern față de dezvoltarea României la nivel guvernamental, deci banii pe care îi alocă Guvernul, prin PNRR pentru toate regiunile.
Știți cât s-a alocat, mai exact, Olteniei, din tot ceea ce primește toată România? 0,07%. Știți cât se alocă pentru sănătatea tuturor românilor prin acest mecanism? 1,85 de miliarde de euro, adică atât reprezintă modificarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Știți cât se alocă pentru toată educația din România, pentru cei cinci milioane de copii? Suma de 1,05 miliarde de euro, cam cât se alocă pentru metroul de la Cluj. Știți cât se alocă pentru toată cercetarea și inovarea din România? 270 de milioane de euro, mai puțin decât înseamnă drumul express între Chileni și Chichiș. Dar haideți să vedem exact cât se alocă Olteniei vizavi de celelalte regiuni Transilvania, Moldova, Muntenia – pentru toate aceste regiuni sunt prevăzuți 662 de km de autostradă, iar pentru regiunea Oltenia, zero km de autostradă! Cale ferată – doar pentru regiunea vest și nord-vest – 318 km (3,71 de miliarde de euro), pentru Oltenia – zero km! Drum expres – în restul țării, 631,9 de km (2,3 miliarde de euro), Oltenia – 4,3 km, adică 0,022 miliarde de euro!
Clujul ia 1,3 miliarde de euro doar pentru metrou în condițiile în care în această țară sunt 41 de județe, plus municipiul București, și se alocă pentru toată România, 30,44 miliarde de euro. Este inadmisibil așa ceva!”, a afirmat Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Ea acuză liberalii că „urăsc toată regiunea” Oltenia.
„Am văzut că cei de la PNL candidează sub sloganul ,,Dezvoltăm Doljul, dezvoltăm Oltenia!”, dar cum dezvoltă această regiune care pur și simplu este scoasă în afara hărții României pe care pur și simplu o condamnă la subdezvoltare? Și aici vreau să vă spun că nu este vorba de vreo penalizare a craiovenilor pentru votul pe care l-au dat la alegerile locale, pentru că în Târgu Jiu este un primar din partea Partidului Național Liberal și cu toate acestea, nici în județul respectiv nu se alocă niciun euro pentru dezvoltare! Pur și simplu, urăsc toată regiunea în ansamblul ei și cred că trebuie să ne gândim foarte bine la ceea ce vom face, să oprim acest document strategic, pentru că dacă el rămâne în această formă, decalajele între noi și celelalte regiuni se vor adânci și mai mult în perioada următoare! De la Guvern este clar că au niște politicieni foarte slabi de la PNL în această zonă geografică, pentru că altfel, vreau să cred că s-ar fi zbătut ca să nu se întâmple acest lucru”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Edilul Craiovei a mai afirmat că autoritățile doljene vor încerca blocarea PNRR, inclusiv la Comisia Europeană, pentru ca Executivul să introducă în acesta și proiecte pentru dezvoltarea Olteniei. 

Politica