sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

O eşarfă tricoloră purtată la Alba Iulia în 1918, restaurată pentru o expoziţie specială

O eşarfă tricoloră aflată în patrimoniul Secţiei de Etnografie şi de Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş, care a fost purtată de cercul electoral Sereda din Şardu Nirajului la Adunarea de la Alba Iulia din 1918, urmează să fie restaurată pentru a fi inclusă în expoziţia „Mureşeni după Marele Război”.

Eşarfa a fost purtată de delegaţia condusă de preotul greco-catolic Alexandru Gligor, din Şardu Nirajului, iar în anul 1985, aceasta a fost donată muzeului de către Parohia din Şardu Nirajului.

Cercetătorul ştiinţific Dorel Marc, de la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş a spus că eşarfa deţinută de muzeul mureşean este o mărturie despre cei care au participat la Marea Unire în 1918 şi despre modul în care aceştia au perceput evenimentul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„De Ziua Naţională cred că se cuvine să ne amintim de cei care au fost martori la marele eveniment din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Şi mureşenii au participat cu mare entuziasm la acest eveniment de după Marele Război. În cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia au participat şi din spaţiul acesta al fostului judeţ Mureş-Turda (o parte din Târnava Mare, Târnava Mică). La Alba Iulia au participat 79 de delegaţi din cele 15 cercuri electorale care aveau dreptul de semnătură prin credenţionale pentru votul care se dădea pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România Vechiului Regat. Pe lângă aceştia, au fost alţi 23 de delegaţi de drept, care erau personalităţi cunoscute ale lumii ştiinţifice, culturale, membri ai unor asociaţii obşteşti. Iar între aceste delegaţii a fost şi una din zona Miercurea Nirajului, mai exact a cercului electoral Sereda, cum se numea, preşedinte fiind preotul greco-catolic Alexandru Gligor, din Şardu Nirajului. Eşarfa îşi găseşte locul în expoziţia care s-a numit ‘Mureşeni în tranşeele Marelui Război’, continuată de un alt proiect, ‘Mureşeni după Marele Război’ care cuprinde acest moment de la încheierea marii conflagraţii”, a spus Marc, potrivit Agerpres.

Foto: Agerpres

Politica