DSV Dolj, motivul inchiderii casutelor din centrul Craiovei: Nu e apa

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare (DSV) au emis astazi un comunicat de presa prin care explica, oarecum, inchiderea casutelor din centrul Craiovei. Reprezentantii DSV Dolj mentioneaza faptul ca acele casute nu erau conectate la apa curenta si canalizare. Primarul Craiovei reactioneaza.

„Primăria Municipiului Craiova a solicitat Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, prin adresa nr. 171948/24.11.2020 avizul temporar pentru CĂSUŢELE amplasate în Piaţa Mihai Viteazu şi Piaţa Fraţii Buzeşti în vedere comercializării de produse alimentare şi nealimentare pentru perioada 28.11.2020-03.01.2021.
Având în vedere Hotarârea Guvernului Nr. 935/2020 pentru modificarea şi completarea Hotarârii Guvernului Nr. 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul României începând cu data de 15.10.2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin art. 101 al Hotararii de Guvern mentionata mai sus, se suspenda activitatea pietelor agroalimentare in spatii inchise, a targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor.
Conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare, CĂSUŢELE nefiind conectate la apa curentă şi canalizare, nu respectă condiţiile minime de igiena pentru comercializarea produselor alimentare. ” – este comunicatul de presa al DSV.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat pe facebook: „DSV da un comunicat de presa penibil si uita sa aminteasca faptul ca inca nu au raspuns la adresa primariei in care le ceream sa spuna in baza carei legi nu pot functiona casute tip chiosc. Ca nicio lege nu interzice chioscurile! Si daca le-ar interzice, ar trebui interzise toate, nu doar cele din zona centrala. De ce e nevoie de apa si canalizare la un chiosc unde se vand globuri? Sau dulciuri ambalate? Sau caciuli? Pentru ca nu am permis niciunui chiosc din zona centrala sa vanda alimente care se prepara acolo, asa cum DSP a permis in alte situatii, pentru care sa fie necesara o astfel de autorizatie. Iar comerciantii au toti materiale dezinfectante si manusi. Asteptam si celelalte institutii, ca sa vedem cum se umplu de ridicol pana la capat…”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a dat si exemplul unui evenimente care se desfasoara in Bucuresti, respectiv Piata Taraneasca de Sfantul Andrei, organizata la Muzeul Taranului Roman, unde este si mancare gatita.

Pe de alta parte, intr-o informare de presa, IPJ Dolj da de inteles ca unii dintre comercianti ar fi fost gasiti in neregula.

ACŢIUNI DE VERIFICARE A RESPECTĂRII MĂSURILOR IMPUSE IN CONTEXTUL PANDEMIEI DE COVID 19, DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII DOLJENI

În ultimele 48 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii doljeni împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai I.S.U. Dolj, D.S.V.S.A şi I.T.M. Dolj, au desfăşurat acţiuni de verificare, în mod special în zonele aglomerate din judeţ, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19, la aceste activităţi participând zilnic peste 450 de efective.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii doljeni au verificat cu precădere respectarea măsurilor de izolare/carantinare de către persoanele faţă de care au fost dispuse aceste măsuri, documentele justificative necesare deplasării persoanelor de la domiciliu sau locuinţă, în intervalul orar 23.00-05.00, precum şi portul măstii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, in toate spaţiile publice închise/ deschise.
De asemnea, au fost verificate şi mijloacele de transport precum şi societăţile comerciale cu privire la respectarea prevederilor legale în vigoare. (….) Astfel de activităţi au fost desfăşurate în cursul zilei de ieri şi în Craiova, în zona centrală, iar pentru neregulile constatate, politistii doljeni au aplicat 5 sanctiuni contraventionale, în valoare totală de 8.000 de lei, din care 3 conform OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, o sancţiune conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi una pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. „

Share This Article