miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

A fost lansată prima aplicație românească prin intermediul căreia descoperi dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19

Prima aplicație românească prin intermediul căreia un cetățean poate afla dacă a intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19 a fost lansată.

Dezvoltatorii susțin că aplicația First Contact păstrează sub anonimat atât identitatea celor infectați, cât și pe cea a celor care au intrat în contact cu ei.

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest moment, aplicația poate fi downloadată doar de către utilizatorii de Android.

Soluția, bazată pe Bluetooth, este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor private, fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE. Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare, potrivit gandul.ro

În cazul First Contact, nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului (fie el și anonim) nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent.

„În lipsa unui vaccin, singurul mod viabil prin care poate fi oprită o epidemie este să se întrerupă lanțurile de transmitere a virusului. Iar asta nu se poate face decât în două moduri: prin izolare în masă, a întregii populații, sau printr-o izolare selectivă, doar a celor infectați. First Contact este o aplicație total neintruzivă, ce permite utilizarea pe scară largă a celei de-a doua metode – ca să nu mai fie necesară aplicarea unor măsuri extreme pentru toți cetățenii. Prin alertarea rapidă a celor care au avut un contact apropiat și prelungit cu cineva infectat cu Coronavirus, aceștia se vor putea testa și/sau autoizola în timp util, și lanțul de transmitere a virusului poate fi astfel întrerupt”, scriu dezvoltatorii aplicației pe site-ul oficial.

Aplicația a fost testată riguros și pe scară mare, timp de mai multe luni, cu ajutorul a peste 600 de voluntari care au participat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceștia să raporteze vreo problemă legată de securitatea datelor.

Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile.

Politica