Festivalul pastoral „Învârtita Dorului” poate ajunge în patrimoniul cultural UNESCO. Anunțul a fost făcut de primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluță, iar întreaga procedură ar urma să beneficieze de sprijinul mai multor ONG-uri.
„Învârtita Dorului” este organizat de Primăria Vaideeni, an de an, în week-end-ul din preajma Sânzienelor. Evenimentul este unul deosebit pentru localitate, care adună zeci de mii de participanți din Vâlcea și din întreaga țară.
„Avem discuții cu mai multe persoane care au realizat astfel de proiecte și o să contractăm partea de consultanță în ceea ce privește documentația privind atestarea documentară a acestui festival. În condiții normale, aveam aproape 30.000 de oameni care participau la festivalul nostru. Din păcate, anul acesta, din cauza pandemiei, nu l-am putut organiza așa cum suntem obișnuiți, ci am făcut totul în mediul online. A fost un remember al tuturor edițiilor”, susține primarul comunei Vaideeni, Daniel Achim Băluță.
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU), constituită la 16 noiembrie 1945 de către un număr de 20 de state care au elaborat Constituția acestui organism. România i s-a alăturat la 27 iulie 1956. În present, UNESCO cuprinde 195 de state membre și 10 state asociate. Sediul se află în Paris, Franța.
Misiunea declarată a UNESCO este să contribuie la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, sex, limbă sau religie. În prezent, Organizația își definește strategia și activitatea în baza a 17 obiective de dezvoltare durabilă cuprinse în Agenda 2030 a UNESCO. România este un partener stabil al UNESCO în atingerea obiectivelor sale strategice, fiind un membru activ al tuturor celor șapte convenții culturale UNESCO.
foto: gazetavalceana.ro