Țara noastră are peste 100 de decese la un milion de locuitori pe an, dublu față de media UE. Cele mai multe au loc în vestul țării. În regiunile Centru și Nord, rata accidentelor rutiere fatale este ceva mai redusă, iar cea mai mică este în București-Ilfov.
Potrivit ultimelor date centralizate de Eurostat, din 2018, din 23.418 de persoane care și-au pierdut viața în țările UE într-un singur an, 1.867 au murit pe șoselele din România (aproape 8%). Cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere raportat la un milion de locuitori s-a înregistrat în Regiunea de Vest (114/milion), urmată de Dobrogea (111/milion), Oltenia (102/milion), și Muntenia (100/milion).
La polul opus, cele mai puține decese au avut loc în București-Ilfov (48/milion, posibil și din cauza aglomerației care limitează implicit viteza și numărul accidentelor fatale) în timp ce în restul țării rata deceselor rutiere s-a situat la peste 95 de morți la un milion de locuitori.
În Ungaria, rata deceselor din accidente rutiere nu a depășit 80 de decese la un milion de locuitori, cu excepția regiunii Közép Dunántúl (98), în timp ce în Budapesta s-au înregistrat 29 de decese la un milion de locuitori. În Bulgaria rata deceselor din accidente rutiere se situează la valori similare României, între 59 și 114 la un milion de locuitori (Bulgaria este însă o țară cu densitate mai mică).
La nivelul UE media deceselor din accidente rutiere a fost de 52 de decese la un milion de locuitori. Totuși regiunile din România nu dețin primele locuri în această statistică neagră. În Notio Aigaio din Grecia (161 de decese la un milion de locuitori), Alentejo în Portugalia (142), Mazowiecki regionalny în Polonia (127) și Provincia Luxemburg în Belgia (123).
Între 2008 și 2018, rata de incidență a deceselor rutiere a scăzut în peste 90% din regiunile europene pentru care sunt disponibile date.