Șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț, doctor Liviu Ungureanu, susține că un injectomat, adică o seringă conectată la electricitate care administrează în mod programat medicamentele pacienților, ar fi fost punctul zero al incendiului.
Acesta a ajuns la spital în cel mai scurt timp posibil și, împreună cu colegii și echipa de pompieri, au început să evacueze saloanele în care se aflau pacienții.
,,În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon.”, a relatat Ungureanu pentru recorder.ro
Deși au fost discutate mai multe scenarii care să explice motivul izbucnirii incendiului, șeful secției este de părere că respectiva seringă conectată la curentul electric ar fi fost sursa inițială de foc.
,,Pot să-mi dau cu părerea, am vorbit cu asistenta care a fost acolo și era lângă colegul nostru, ea mi-a spus clar că de la injectomatul respectiv, după care s-a propagat la costumul ei, după care mai departe. De azi-noapte stăm cu tehnicul și învârtim pe toate părțile. Prima dată ne-am gândit la un scurtcircuit, inginerul șef al spitalul spune că n-ar fi picat siguranța, dar sunt supoziții. Nu pot să vă spun, sper că ancheta o să lămurească.”.
Totodată, administratoul ATI precizează că DSP-ul a fost anunțat cu privire mutarea secției de la etajul 3 la etajul 2, acolo unde este, de fapt, sediul principal de Terapie Intensivă din cadrul spitalului. Toate aceste modificări au fost realizate cu scopul de a sprijini cât mai mult pacienții infectați cu coronavirus, atât pe cei care se aflau în stare gravă, cât și pe cei care prezentau simptome ușoare.
Andreea Tigoianu