În cadrul conferinţei „From CITY to SMART CITY”, organizată de jumptosmart.ro și SMARTiCITY, pe 4-5 noiembrie, secretarul de stat Mihai Firică, reprezentant al Ministerului Culturii, a afirmat că procesul de digitalizare şi de debirocratizare este accelerat la nivelul ministerului şi a instituţiilor din subordine.
„Dezvoltarea armonioasă a societății se va realiza doar prin cooperarea mediului antreprenorial, administrației și societății civile. Digitalizarea va aduce performanță în toate domeniile de activitate, de la educație și administrație, la economie și cultură”, a declarat Mihai Firică.
Evenimentul a avut un ecou deosebit iar Mihai Firică a fost unul dintre speakeri, alături de Excelența Sa doamna Ingrid Kressel, ambasadorul Estoniei la București, de Excelența Sa domnul Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Sorin Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Mihnea Costoiu, rectorului Politehnicii din București, precum și de alți speakeri din diverse domenii. Organizatorii au arătat că evenimentul a beneficiat de o puternică mediatizare, având o listă impresionantă de apariții în mass-media. Transmisia live de pe Facebook, în timp real, a fost vizionată de aproximativ 40.000 de persoane, iar până astăzi s-a ajuns la aproape 60.000 de persoane.
Secretarul de stat Mihai Firică a prezentat mai multe acţiuni ale Ministerului Culturii şi ale instituţiilor din subordine care realizează proiecte importante pentru debirocratizare şi digitalizare. La nivelul instituţiilor muzeale şi de spectacol s-a trecut la digitalizarea comunicării interne şi îmbunătăţirea platformelor online, în timp ce la Unitatea de Management a Proiectului au fost propuse spre finanţare, de către Ministerul Fondurilor Europene, mai multe proiecte în vederea digitalizării. Printre proiectele iniţiate se numără Sistem informatizat de gestiune pentru cultură, E-patrimoniu – sistem Integrat de Digitalizare Patrimoniu, E-audiență – sistem integrat de colectare a datelor statistice pentru instituțiile de cultură, E-cadastru – Cadastrul monumentelor istorice din România 2.0 și E-registru – marcă tradițională. Proiectelor vor susține procesul continuu de eficientizare în direcția debirocratizării sectorului cultural, prin modernizarea serviciilor publice digitale existente prin retehnologizare. În cadrul Institutului Național al Patrimoniului se implementează digitalizarea procedurilor de acordarea finanțărilor prin Timbrul Monumentelor, atestarea specialiștilor și experților în portalul Punctul de Contact Unic electronic și realizarea Sistemului informatic al patrimoniului mobil.
Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, domnul Mihai Firică are în directa coordonare Direcția de relații Externe și Afaceri europene, UNESCO, relația instituțională cu Parlamentul României, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm” și este membru al Comitetului lnterministerial pentru relația cu Republica Moldova. Mihai Firică este reprezentant al Ministerului Culturii în Grupul de lucru interministerial pentru coordonarea și monitorizarea instituțiilor cu atribuții în derularea fondurilor destinate asistenței tehnice, în vederea elaborării Foii de parcurs / Roadmapului pentru întărirea capacității administrative a instituțiilor din România și asigurarea unei prioritizări optime a fondurilor europene de asistență tehnică alocate României pentru perioada 2021-2027. Totodată, craioveanul Mihai Firică a fost numit și reprezentant al Ministerului Culturii în Comitetului interministerial pentru coordonarea eforturilor de reducere a birocrației și de simplificare a procedurilor administrative în vederea eficientizării și îmbunătățirii serviciilor destinate atât cetățenilor, cât și mediului de afaceri.