marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Specialiştii APC avertizează: Lămâile tratate cu ortofenilfenol vă pot îmbolnăvi de cancer la vezică

În urma solicitărilor de informare venite din partea a zeci de consumatori cu privire la calitatea şi siguranţa lămâilor comercializate în unele unităţi comerciale de tip hipermarket şi nu numai, Asociaţia Pro Consumatori a realizat o anchetă cu privire la oferta de lămâi existentă în diverse spaţii comerciale.  

Experţii APC au găsit la vânzare, în stocurile de lămâi importate din Turcia, loturi de fructe tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv ortofenifenol, tiabendazol şi imazalil.  

”În comerţ se găsesc şi lămâi ceruite cu E904 şi E914. E904 Shellac (şelac) este o răşină secretată de insecta numită kerria lacca şi se foloseşte pentru a da strălucire lămâilor, produce iritaţii la nivelul pielii”, scriu specialiştii APC România în publicaţia asociaţiei.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studiile realizate pe şoareci în hrana cărora a fost adăugat orthophenylphenol, se arată în articolul de pe site-ul www.apc-romania.ro, le-a cauzat acestora cancer la vezica urinară.

Imazalilul poate produce cancer hepatic şi de tiroidă, fiind un iritant puternic pentru ochi.   

Tiabendazolul este clasificat ca fiind pesticid toxic, iar efectele supraexpunerii acute la acest fungicid includ ameţeli, anorexie, greaţă, vărsături, mâncărime, erupţii cutanate, frisoane şi cefalee.    Specialiştii APC România susţin că unele pesticide îşi diminuează potenţialul în timp, dar continuă să fie eficiente câteva zile, săptămâni sau luni de la aplicarea lor.

Aceştia mai precizează că diverse alte pesticide sunt responsabile pentru o gamă largă de efecte: slăbiciune, tremur, spasme musculare, crampe, transpiraţie, vărsături, respiraţie grea, vedere înceţoşată, pierderea cunoştinţei şi chiar deces.  

“Foarte multe femei, dar şi persoane în vârstă obişnuiesc să consume ceai în care adaugă şi o felie subţire de lămâie pentru a îmbunătăţi această băutură din punct de vedere olfactiv. Din păcate, cei care au această obişnuinţă de consum nu fac verificări înainte de a cumpăra acest fruct în privinţa substanţelor chimice aplicate pe lămâi după recoltare. Informaţiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la lămâile aflate la vânzare, se referă doar la: ţara de origine, clasa de calitate şi preţul per unitatea de vânzare iar informaţiile privind tratamentele chimice aplicate după recoltare sunt menţionate pe o etichetă minusculă aflată pe ambalajul colectiv”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori, citat de Adevărul.

Politica