Fiecare școală din județul Gorj va avea „Cutia elevului”

Anghel Catalin
4 Min Read

Având în vedere situația operativă, pentru intensificarea activităților informativ – preventive pe linia prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, la nivelul județului Gorj a fost inițiat un plan de măsuri în sistem integrat,  împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu.
„Suntem onorați să facem parte din acest proiect, care a fost realizat și ca urmare a unor analize în ceea ce privește ultimele fapte de bullying care au apărut în spațiul public. Dialogul dintre aceste componente foarte importante în parcursul unui elev fiind posibil, pe viitor prin crearea cutiei elevului, care va exista în fiecare unitate de învățământ din județ”, spun oamenii legii, care au și o deviză în aceste acțiuni: „Copilul de astăzi, adultul responsabil al comunității de mâine!”.
Mesajele din cutia elevului vor ajunge în atenția polițiștilor, a cadrelor didactice și a părinților, pentru o îmbunătățire a activității de prevenire și combatere a faptelor care ar putea să aducă atingere procesului de dezvoltare a fiecărui elev.
„Prin acțiunile noastre vrem să oferim fiecărui copil de azi, șansa și libertatea de a deveni un adult responsabil al comunității de mâine”, au mai transmis polițiștii.
Delincvența juvenilă – ansamblul abaterilor și încălcărilor de norme sociale sancționate juridic, săvârșite de minorii de până la 18 ani.
Delincvența juvenilă este o componentă a criminalității. Este un fenomen de devianță, manifestat prin incapacitatea unor minori/adolescenți de a se adapta la normele de conduită din societate. Constituie o problemă socială complexă, a cărei cunoaștere și explicație trebuie să stea la baza măsurilor de politică socială și penală. Pentru majoritatea copiilor, familia este locul protector în care se nasc, care le asigură existența și afecțiunea de care au nevoie pentru a crește și a-și dezvolta personalitatea. Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților, de aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii.
„Dragi părinți, gândiți-vă bine, ce fel de exemplu dați copiilor! Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu. Este binecunoscut faptul că delincvența juvenilă este însoțită de fenomenul de absenteism și abandon școlar, de aceea școala este alături de familie, un mediu important de formare al caracterelor tinere, de asimilare a unor cunoştinţe teoretice, dar şi de socializare şi de educare. Totodată prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor și tinerilor şi aplicarea cu operativitate a unor măsuri de corecţie pentru minorii autori de infracţiuni pot determina cu un grad mare de reuşită formarea unor generaţii de tineri care resping tentaţiile ilicite şi anturajele delincvente”, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj.
Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Distribuie acest articol