luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Elevii au obținut transportul gratuit, după 7 ani de lupte!

Principala artizană a iniţiativei pornite acum 7 ani, Asociaţia Elevilor din Constanţa salută promulgarea legii privind gratuitatea pentru elevi la transportul judeţean şi cere preşedinţilor de consilii judeţene să respecte legea de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 30 octombrie, legea privind transportul elevilor prin Decretul nr. 824/2020 privitor la Legea nr. 226/2020 de modificare şi completare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 care rezolvă problema transportului elevilor.

„De astăzi, dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate după 7 ani în care Asociaţia Elevilor din Constanţa a realizat demersuri continue.  Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educaţiei prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul judeţean.  Totuşi, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum şi eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice în 2019“, arată Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), potrivit adevărul.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

AEC anunţă că odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educaţiei şi elimină toate contradicţiile legislative de până acum. Astfel, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei şi tarif redus), gratuitatea fiind asigurată de autorităţile locale şi judeţene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodată, sistemul de decontare inaplicabil prevăzut de OUG nr. 70/2020 este eliminat. 

„Având în vedere cadrul legislativ clarificat, solicităm preşedinţilor de consilii judeţene să finalizeze de urgenţă procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public şi să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor. Este una dintre victoriile pe care AEC, împreună cu toţi actorii implicaţi în acest demers o aşteptau. Legea nr.226/2020 rezolvă problema cu care ne confruntăm de ani de zile şi clarifică nelămuririle din OUG 70/2020. Tot ce trebuie să facă acum consiliile judeţene este să încheie contracte cu operatorii de transport, astfel încât elevii să beneficieze de transport gratuit pe bune. Salutăm promulgarea legii şi considerăm că este o măsura de mult timp aşteptată, dar ne bucurăm ca în final s-a luat decizia corectă pentru elevii din întreaga ţară“, declară Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Politica