Cercetătorii englezi avertizează că, nivelurile de anticorpi de protecție la oameni scad „destul de rapid” după infecția cu coronavirus. Acesta este și motivul petru care nevoia unui vaccin antiCOVID-19 „este încă foarte mare”.
Echipa Imperial College din Londra a constatat că numărul de persoane care au fost testate pozitiv pentru anticorpi a scăzut cu 26% în perioada iunie-septembrie a acestui an scrie .realitatea.net care citează bbc.com.
În plus, potrivit rezultatelor studiului REACT-2 la care au participat peste 350.000 de persoane din Anglia, imunitatea pare să se estompeze și există riscul de a contacta virusul de mai multe ori.
În prima rundă de testare, care a avut loc la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, aproximativ 60 din 1.000 de persoane aveau anticorpi detectabili.
În ultimul set de teste realizat la începutul acestei toamne, mai exact în septembrie, doar 44 din 1.000 de persoane au fost pozitive (la anticorpi), în sensul că li s-au descoperit anticorpi care ajută corpul în lupta cu COVID-19.
Noile date sugerează că numărul persoanelor cu anticorpi a scăzut cu mai mult de un sfert în răstimpul dintre vară și toamnă.
„Imunitatea scade destul de rapid, suntem la doar trei luni de la prima noastră (rundă de teste – n.r) și vedem deja o scădere a anticorpilor cu 26%”, a declarat prof. Helen Ward, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.
Scăderea a fost mai mare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în comparație cu grupele de vârstă mai tinere, și la persoanele asimptomatice, comparativ cu cei care prezentau toate simptomele specific infectării cu Covid-19.
Interesant este însă faptul că numărul angajaților din domeniul Sănătății cu anticorpi a rămas relativ ridicat. Cercetătorii consider că acest lucru s-ar datora expunerii regulate la virus.
Potrivit cercetătorilor, anticorpii se lipesc de suprafața coronavirusului pentru a opri invadarea celulelor corpului uman și pentru a atrage restul sistemului imunitar în lupta cu acesta.
Este încă incert ce înseamnă exact o scădere a anticorpilor pentru imunitate. Există și alte părți ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, care pot juca, de asemenea, un rol important în lupta cu virusurile.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că anticorpii tind să fie foarte predictivi cu privire la cine este protejat. Drept dovadă, iată o declarație făcută de profesorul Wendy Barclay, care a spus că „putem vedea anticorpii și putem vedea și scăderea acestor și știm că anticorpii pe cont propriu sunt destul de protectori”.
„În ceea ce privește echilibrul probelor/dovezilor, aș spune că s-ar părea că imunitatea scade în același ritm cu care scad anticorpii și că acesta este un indiciu al scăderii imunității (per total – n.r)”, a adăugat Barclay.
Afirmația sa pare să aibă la bază ideea că există alte patru coronavirusuri umane, pe care le contactăm de mai multe ori în viață. Acestea cauzează simptome comune de răceală și putem fi reinfectați la fiecare șase până la 12 luni.
Până în prezent au fost foarte puține cazuri confirmate de persoane care au fost infectate cu noul coronavirus de două ori. Cercetătorii avertizează că acest lucru se poate datora scăderii imunității aflate abia la început, socotind de la perioada de vârf a pandemiei din martie și aprilie și până în prezent.
Speranța – spun ei – este că a doua infectare va fi, totuși, mai ușoară decât prima, chiar dacă imunitatea scade, și asta deoarece corpul uman ar trebui să aibă o „memorie imună” a primei întâlniri cu virusul și, astfel, să știe cum să se lupte cu acesta.
Cercetătorii atrag, de asemenea, atenția că descoperirile lor nu scot din ecuație speranțele apariției unui vaccin antiCOVID-19, care se poate dovedi mai eficient decât o infecție reală.
De altfel, unul dintre cercetători, prof. Graham Cooke, a declarat: „Imaginea de ansamblu este că, după primul val, marea majoritate a populației țării nu prezenta dovezi legate de existența unei imunității protectoare”.