Curățenia nu s-a terminat! Nici Florea Stănaia, primarul PSD din Mehedinți condamnat, nu a fost validat! La fel ca primarul PNL din Pătulele, Ion Țicu, care, la al șaselea mandat consecutiv nu s-a mai putut instala în fotoliul călduț întrucât a fost invalidat de instanță ca urmare a unei interdicții judecătorești privind incompatibilitatea, și primarul PSD condamnat din comuna Obârșia de Câmp, Florea Stănaia, s-a zbătut degeaba să câștige aceste alegeri locale din toamnă. Motivul, având la activ o recentă condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție, precum și interzicerea dreptului de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 2 ani de zile, o instanță de judecată de la Vânju Mare a validat pe toți consilierii locali din Consiliul Local Obârșia de Câmp cu excepția unui singur om, Florea Stănaia, consilier local PSD, pe care l-a invalidat. Odată invalidat Florea Stănaia pentru funcția de consilier local, este logic faptul căci nici pentru funcția de primar nu va fi validat de instanță. Oftica este mare cât o zi de post acum pentru Florea Stănaia. Practic, omul este un car de nervi. Motivul, condamnarea lui definitivă, decisă de Curtea de Apel Craiova, vine, în mod paradoxal, după ce a fost achitat complet la judecată pe fond de la Tribunalul Mehedinți. În plus, decizia Curții de Apel Craiova a fost pronunțată pe data de 29 septembrie 2020, adică la un interval de 2 zile după alegerile locale în urma cărora Florea Stănaia sărea în sus de bucurie că a fost reales ca primar. Din păcate pentru el, a țopăit degeaba, a alergat în zadar în campania electorală. Așa că, în județul Mehedinți, vor avea loc alegeri anticipate, înainte de termen, pentru funcția de primar, în comunele Pătulele și Obârșia de Câmp. Deocamdată, căci poate mai apar și alte cazuri similare…
S-a terminat: Florea Stănaia, invalidat de Judecătoria Vânju Mare
Iată hotărârea instanței de judecată prin care Florea Stănaia este ejectat dintr-o funcție publică, urmare a interdicției de la condamnarea pentru corupție.
„Tip soluție: Admite cererea
Soluția pe scurt: Camera de consiliu. Admite cererea formulată de Biroul Electoral de Circumscripție nr. 43 Obârşia de Câmp, jud. Mehedinţi. Dispune validarea mandatelor de consilieri locali pentru doamnele/domnii: Vintilă Mioara Claudia, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de PSD, Cepoi Ion, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de PSD Gârleanu Viorel, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de PSD, Dumitrele Marinela, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de USR PLUS, Cocoană Marin, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de USR, Gârleanu Gabriel-Ionel, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de USR, Butaru Nicolae George, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de PMP, Pătraşcu Sorin, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de PMP, Balaci Ion, pentru consiliul local al com. Obârşia de Câmp, propus de ALDE. În ceea ce priveşte cererea de invalidare a mandatului de consilier a doamnei Neagoe Elena, propusă din partea PNL, instanţa constată că aceasta a formulat o cerere de renunţare la mandatul de consilier local. În privinţa domnului Stănaia Florea, invalidează mandatul de consilier local propus de PSD întrucât acesta şi-a pierdut drepturile electorale având în vedere SP nr. 70/26.06.2019 a TB MH, modificată prin Decizia nr. 1066/29.09.2020 a CA Craiova. Cu apel în termen de 3 zile de la comunicare.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 12.10.2020”, se arată în decizia magistraților de la Judecătoria Vânju Mare.
Primarul condamnat Stănaia și-a ajutat rudele să fure fonduri europene
Pe 29 septembrie 2020 primarul Stănaia Florea a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție plus interzicerea dreptului a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 2 ani de către Curtea de Apel Craiova. Odată cu el au mai fost condamnate niște rude ale sale, toți inculpați în acest dosar instrumentat de DNA Craiova. Este vorba de Stănaia I. Cristina-Raluca, Pandelică V. Elena Liliana și Dinoiu D. Leonard Daniel care au primit fiecare câte 2 ani de închisoare cu suspendare plus interzicerea unor drepturi și obligarea de a presta muncă neremunerată, în folosul comunității. Potrivit DNA în perioada 2011 – 2016, pe lângă obținerea ilegală de fonduri europene prin Măsura 112- „Instalarea tânărului fermier”, Pandelică Elena Liliana, Stănaia Cristina Raluca și Dinoiu Leonard Daniel, cu complicitatea primarului localității Obârșia de Câmp, Florea Stănaia, au obținut, de la APIA – Centrul Județean Mehedinți – fonduri europene, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, utilizând, pentru susținerea cererilor, adeverințe emise de Primăria Obârșia de Câmp și tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendaseră terenurile și suprafețele aferente, arendatori care nu recunosc încheierea respectivelor contracte. Schema de plată unică pe suprafață reprezintă acordarea unei sume stabilite pe hectar, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție (necondiționat de obținerea de producție).
Unele din documentele false, depuse de inculpați la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (contracte de arendă, adeverințe etc.), au fost puse la dispoziție de Stănaia Florea, în calitate de primar al comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți.
În acest fel, s-a obținut injust suma de 882.244 de lei, aferentă cererilor de finanțare în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, depuse de cei trei inculpați, rude ale primarului.
Cuantumul total al prejudiciului se ridică la 1.206.490 de lei constând în: prejudiciul aferent celor trei contracte de finanțare din cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” încheiate nelegal, în valoare totală de 324.246 de lei. Suma reprezintă valoarea finanțării nerambursabile decontate beneficiarilor, respectiv Întreprinderea Individuală Stănaia I. Cristina-Raluca, Persoană Fizică Autorizată Pandelică V. EIena Liliana, Persoană Fizică Autorizată Dinoiu D. Leonard Daniel, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
Cel de-al doilea prejudiciu este aferent schemei unice de plată pe suprafață, în valoare de 882.244 de lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
În vederea recuperării prejudiciilor, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 324.246 de lei, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 882.244 de lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.