Giovanni Carilli şi Giampiero Nobili sunt singurii locuitori din Nortosce, un sat izolat din centrul Italiei, însă ei insistă să poarte măşti de fiecare dată când se întâlnesc și păstrează distanța de un metru între ei, în ciuda faptului că nu au vecini și rareori părăsesc localitatea lor izolată Nortosce, potrivit Digi24 care citează CNN.
„Sunt speriat de virus”, spune Carilli. „Dacă mă îmbolnăvesc, sunt singur, cine s-ar îngriji de mine? Sunt bătrân, dar vreau să mai trăiesc, să am grijă de oile mele, de vița de vie, de stupi și livadă. Îmi place viața”, spune bărbatul de 82 de ani.
Și Nobili (74 de ani) consideră o lipsă de respectă faţă de vecinul său ignorarea regulilor, în ciuda situaţiei lor ieşită din comun.
„Purtarea măştii şi respectarea distanţării sociale nu ţine doar de raţiuni de sănătate. Nu e ceva bun sau rău. Dacă există reguli trebuie să le respecţi de dragul tău şi a celor din jur. E o chestiune de principiu”, spune acesta.
Când cei doi se întâlnesc la o ceaşcă de cafea acasă la Carilli, stau la o masă lungă de doi metri, fiecare la un alt capăt.
În Italia, măştile sunt obligatorii în spaţii publice închise şi deschise, iar această regulă este respectată şi în Nortosce, deşi cei doi vecini sunt singurii locuitori din zonă.
Situat în provincia Perugia, în Umbria, popular printre turiști, Nortosce se află deasupra unui defileu stâncos din Valea Nerina, la o altitudine de 900 de metri, accesul în localitate fiind destul de anevoios.
Ascuns în dealuri, Nortosce este situat strategic între regiunile turistice Abruzzo și Marche și aproape de vechiul oraș roman Ascoli Piceno.
Satul datează din Evul Mediu și, potrivit legendei, primul său colonist a fost un fermier din orașul apropiat Rocchetta, care a venit să planteze un nuc într-o livadă. Numele Nortosce este derivat dintr-o combinație a cuvintelor „nucă” și „livadă” în dialectul local.
Carilli are amintiri plăcute de pe vremea în care localitatea avea mai multe suflete, când erau organizate festivaluri ale recoltei în piața din fața casei sale. Aleile înguste, șerpuite, ale cătunului și pasajele arcuite duc la o biserică veche, acoperită de vegetație luxuriantă. În timp ce vechiul castel al lui Nortosce s-a prăbușit în urmă cu ani buni, un grup de case roșii, roz, verzi, portocalii și crem, pastelate, cu ferestre vopsite în culori vii și pereți înclinați, medievali, au rămas. Străzile sunt pietruite și sunt într-o stare remarcabil de bună.
În prezet, în localitate sunt câteva locuințe renovate de vânzare. Una a fost vândută recent cu 20.000 de euro. Totuși, cei dornici să se mute aici ar trebui să se pregătească pentru o schimbare majoră a stilului de viață. „Stilul de viață este plăcut, dar trebuie să te adaptezi. Nu există niciun magazin, farmacie sau medic. De fiecare dată când vrei să cumperi o pâine sau vrei o rețetă pentru pastile, trebuie să mergi în orașul Borgo Cerreto din apropiere”, spune Carilli.
Localitatea este unori „vizitată” de mistreți și lupi care ucid oi. Cu ani în urmă, locuitorii mai în vârstă spuneau povești despre vrăjitoare care se ascundeau în peșterile din apropiere și care furau cai la miezul nopții pentru galopuri, iar oamenii îi găseau dimineața uzi de sudoare.
Deși recunoaște că Nortosce nu este pentru toată lumea, Carilli nu și-ar schimba viața pentru nimic în lume și spune iubește să locuiască într-un loc atât de special, unde este aproape de natură. Mica lui viță de vie produce câteva sticle de vin, pe care îl servește cu plăcere cu mâncarea făcută din produse naturale, din curtea lui.