luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Una dintre noile stații de monitorizare a calităţii aerului va fi în județul Gorj

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) se va extinde cu 17 noi staţii, printr-o investiţie în valoare de 81 de milioane de lei, sumă ce va acoperi şi implementarea unui sistem de prognoză a calităţii aerului. Potrivit ministrului, județul Gorj va beneficia de o nouă stație.
„Facem una dintre cele mai mari investiţii pe care le-a făcut statul român în ceea ce priveşte calitatea aerului, în valoare de 81 de milioane de lei, din care 74 de milioane de lei vor fi fonduri europene nerambursabile, iar banii ajung la noi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa prioritară 4”, a declarat ministrul mediului.
Județul Gorj va avea una dintre stațiile finanțate din fonduri europene. În prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional.
„17 din cele 60 de staţii noi vor fi finanţate prin fonduri europene, respectiv prin contractul pe care cu domnul ministru Marcel Boloş îl semnăm. Aceste staţii vor ajunge în judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. Vom schimba modul de funcţionare cu 180 de grade privind calitatea aerului în România. Cel mai important este că suntem preocupați de sănătatea românilor. Din aceste date pe care le furnizăm autorităților locale, consilii locale și județene, aceștia pot să implementeze măsuri care să mențină poluarea în norme, respectiv să o reducă acolo unde este cazul. Aer de calitate cetățenilor din toate comunitățile, asta ne dorim să obținem. Incidența bolilor cardiovasculare în zonele extrem de poluate este ridicată. Datele oferite autorităților locale folosesc pentru a face investiții pentru menținerea sau îmbunătățirea calității aerului”, a mai afirmat Alexe.
Potrivit digi24.ro, investiţia în acest proiect este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), iar un milion de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Aerul a fost dintotdeauna important pentru oameni, dar nu mereu i-a fost acordată o importanță atât de mare pe cât ar trebui. Potrivit sursei citate, România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce în Suedia şi Danemarca este vorba de un caz din zece.

Politica