De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, medicii din întreaga lume și-au pus speranța în Remdesivir. Medicamentul a atras atenția opiniei publice după ce președintele SUA a cerut să fie aprobat în tratamentul pacienților cu COVID-19. În România, în primă fază, primele doze au ajuns în luna aprilie la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.
România primește de pe piaţa externă Remdesivir, dar reprezentantul țării noastre la OMS, Alexandru Rafila, a precizat că Antibiotice Iaşi poate produce medicamentul, însă „trebuie să existe o decizie politică”.
”Această chestiune (producerea Remdesivir în România) s-ar putea rezolva şi în România, eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni. Compania Antibiotice Iaşi, iniţial s-a arătat interesată, dar, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat trebuie să existe o decizie politică, până la urmă care să sprijine un astfel de demers, a spus Alexandru Rafila, citat de gandul.ro
Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecți. Acest antiviral a fost folosit și în epidemia de Ebola. În spitalele din România, tratamentul aproape nu se mai găsește, stocurile au fost limitate.
Pe 7 august, României îi erau repartizate 6.026 flacoane Remdesivir, potrivit Ministerului Sănătății. Cantitatea este suficientă pentru tratarea a 1.200 pacienti eligibili (5 flacoane/pacient). Repartiția realizată de Comisia Europeană ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit
În SUA, medicamentul a devenit noul standard de tratament, în condițiile în care pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat în 11 zile, față de 15 zile cât a durat în medie vindecarea în cazul altor tratamente.
Acum medicii români caută un înlocuitor și folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS- COV- 2.