vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Restricții drastice în județul Vâlcea din cauza coronavirusului

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, convocați în ședință extraordinară, de către prefectul Sebastian Fârtat, au decis reducerea la o treime din capacitate a activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor în 19 localități din județ unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
Aceste localități sunt: Băbeni (8,49), Drăgoești (4,66), Pietrari (4,07), Stoenești (2,97), Galicea (2,97), Vlădești (2,70), Călimănești (2,62), Bunești (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăvești (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păușești Măglași (1,99), Bujoreni (1,97), Costești (1,95), Golești (1,92), Ocnele Mari (1,74) și Olanu (1,72).
Măsura se va aplica pe o perioadă de două săptămâni, între 1 și 14 octombrie 2020, în același interval de timp, în aceste localități, urmând să fie suspendate atât activitățile cu publicul ale operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc și ale cinematografelor, cât evenimentele publice, respectiv spectacole, concerte, diverse evenimente culturale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri sau piețe volante.
De asemenea, în această perioadă este interzis să se organizeze evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice) și rânduieli bisericești (pomeni, parastase) în localurile publice aflate în spații închise, iar purtarea măștii de protecție pentru persoanele adulte și copiii de peste 5 ani este obligatorie și în spațiile deschise dacă se află în grupuri mai mari de două persoane ce nu fac parte din aceeași familie. După data de 15 octombrie, aceste măsuri vor fi actualizate săptămânal, în funcție de evoluția situației epidemiologice, analizată pe o perioadă de 14 zile.
În cadrul ședinței au fost modificate și actualizate și scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Potrivit hotărârii adoptate, începând cu 1 octombrie 2020, din cele 407 unități de învățământ de stat și private din județ, 15 vor funcționa pe scenariul roșu, 181 pe scenariul galben (170 de stat și 11 particulare) și 211 pe scenariul verde (210 de stat și una particulară).
Unitățile de învățământ care vor funcționa pe scenariul roșu sunt din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru siguranța epidemiologică și potrivit dispozițiilor Ministerului Educației Naționale, acestea fiind obligate să treacă la desfășurarea cursurilor exclusiv online. Aceste unități școlare sunt: Școala Gimnazială nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal din satul Geamăna – Drăgoești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, Liceul „George Țărnea” Băbeni, Grădinița cu program normal Băbeni, Școala Gimnazială din satul Valea Mare – Băbeni, Școala Gimnazială din satul Romani – Băbeni, Școala Primară din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Romani – Băbeni, Grădinița cu program prelungit din satul Tătărani – Băbeni, Școala Gimnazială Pietrari, Grădinița cu program normal Pietrari și Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea care a fost declarat focar COVID, în prezent aici fiind trei cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 confirmate.
Ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, fie în rândul elevilor, fie în rândul profesorilor, în județ, în prezent, 11 clase și trei grupe de grădiniță au activitatea suspendată pe o perioadă de 14 zile. Acestea sunt: nouă clase (opt de învățământ gimnazial și una de învățământ primar) de la Școala nr.13 din municipiul Râmnicu Vâlcea, o clasă de la Liceul „Preda Buzescu” din Berbești, o clasă de învățământ primar de la unitatea de învățământ particulară „Discovery Kids”, grupa mică de la Grădinița cu program prelungit Ostroveni 3 – Râmnicu Vâlcea și două grupe de la Grădinița cu program prelungit nr.6 din Râmnicu Vâlcea.
„Județul Vâlcea este în momentul de față pe primul loc în țară în ceea ce privește creșterea incidenței cumulate a cazurilor de infectare în ultimele săptămâni, situație care a impus luarea unor măsuri pentru combaterea răspândirii infectărilor. Sunt măsuri dure care, într-adevăr, afectează o parte dintre agenții economici din județ, însă necesare pentru a nu ajunge într-o situație și mai gravă. În plus, există măsuri compensatorii pentru cei afectați de această situație, care, de exemplu, pot primi lunar, pentru fiecare angajat, 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea întreruptă, sau 41,5% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea redusă. Consider că situația impune responsabilitate din partea tuturor și că toți trebuie să depunem eforturi pentru a depăși această perioadă. Mai bine să mă judece un om sănătos, decât să mă pomenească un om bolnav!”, a transmis prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

Politica